Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στο Φαράγγι της Σαμαριάς από την ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 35χρονης τουρίστριας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο.
«Πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον κύριο Βασιλάκη μια αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά το χθεσινό συμβάν. Εξετάσαμε όλο το φαράγγι. Το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο, όπως ήταν και πριν τα χθεσινά γεγονότα. Συνεπώς θεωρούμε ότι με κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, μπορεί το φαράγγι να αποδοθεί και πάλι στο κοινό. Βεβαίως, θέλει πολλή μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι. Το φαράγγι είναι μία μοναδική περιοχή σε όλο τον κόσμο αλλά ενέχει και κίνδυνους, διαμορφώθηκε από αυτούς τους κινδύνους το φαράγγι (διάβρωση, κατολισθήσεις, βροχοπτώσεις, σεισμικότητα). Οι κίνδυνοι αυτοί υπάρχουν, είναι σε ένα επίπεδο που μπορούμε να τους διαχειριστούμε, από εκεί και πέρα η απόφαση για το άνοιγμα ανήκει στους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Αναφερόμενος στη δυνατή βροχή και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο φαράγγι και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο της νεαρής τουρίστριας , ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως δεν υπήρχε κάποια ένδειξη και κάποιο δεδομένο για το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή.
«Θα παρακολουθούμε συνεχώς το φαράγγι. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χθεσινά γεγονότα, καθώς δεν είχαμε κάποιο δεδομένο ότι θα γινόταν αυτό που έγινε μέσα στο φαράγγι, είχαμε ένα τεράστιο ποσό βροχής με πολύ μεγάλη ραγδαιότητα και το οποίο φαινόμενο αναπτύχθηκε λίγα χιλιόμετρα νότια της Κρήτης μέσα στο θαλάσσιο χώρο με υδροσίφουνες μεγάλους οι οποίοι τροφοδότησαν τα σύννεφα και στη συνέχεια η βροχή έπεσε στο πρώτο ύψωμα, που είναι οι Πόρτες. Θεωρώ ότι έγινε καλή διαχείριση του κόσμου που ήταν μέσα στο φαράγγι, γιατί ήταν πάνω από χίλια άτομα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, μαζί με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τον κίνδυνο και επίσης να μειώσουμε την έκθεση, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι φυσικοί κίνδυνοι θα εξακολουθούν να υπάρχουν».
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν εντός του φαραγγιού προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ακούω κάποιες φορές ότι μπορούμε να κάνουμε έργα στο φαράγγι τα οποία μειώσουν τον κίνδυνο, αυτό δεν γίνεται. Επίσης αυτά τα έργα ακυρώνουν το φυσικό μνημείο. Πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εξελισσόμενες γεωδυναμικές και υδρομετεωρολογικές διαδικασίες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε την έκθεσή μας, γιατί τα φαινόμενα θα υπάρχουν. Πρέπει να μειώσουμε την τρωτότητά μας, να μειώσουμε την έκθεσή μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοια θλιβερά γεγονότα όπως το χθεσινό.
Οι παρεμβάσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι ουσιαστικά να διαμορφώσουμε ίσως σε μερικά σημεία ένα καινούργιο μονοπάτι που να έχει λιγότερη έκθεση, δεν θα μηδενίζουμε τον κίνδυνο, μπορούμε να κάνουμε απλές παρεμβάσεις στο πρανές με φυσικά υλικά αλλά σε πολύ μικρές περιοχές, να τοποθετήσουμε πινακίδες κατά μήκος του φαραγγιού που να πληροφορούν τους επισκέπτες για τους ενδεχόμενους κινδύνους και να διαμορφώσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια ούτως ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε έκτακτες ανάγκες», τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.