Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
19.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δυσπεψία: Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που καταπολεμά τις καούρες – Αποτελεσματικό όσο τα αντιόξινα

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κουρκουμάς μπορεί να αποτελέσει θεραπεία της δυσπεψίας και μάλιστα αποτελεσματική όσο τα αντιόξινα φάρμακα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine. Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες της κουρκουμίνης, βασικού συστατικού του χρυσαφένιου μπαχαρικού, και τις συνέκριναν με τη δραστική ουσία ομεπραζόλη, έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων (πραζόλη) που μειώνει την έκκριση γαστρικού οξέος.

Η κουρκουμίνη έχει επιδείξει στο εργαστήριο πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, αντιφλεγμονωδών και αντιικών μεταξύ άλλων. Ο κουρκουμάς κατέχει περίοπτη θέση στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών όπως στη Νοτιοανατολική Ασία, που χρησιμοποιούσαν το μπαχαρικό ως φυσική θεραπεία έναντι στομαχικών προβλημάτων όπως η δυσπεψία, μια κατάσταση που συνοδεύεται από έντονη δυσφορία στην περιοχή του στομάχου και πιθανά συμπτώματα όπως αίσθημα υπερπλήρωσης μετά το φαγητό, πόνου και καούρας.

Από την άλλη, η ομεπραζόλη αποτελεί συνήθη θεραπεία έναντι διαταραχών της γαστρικής λειτουργίας, όχι όμως άνευ ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων έχουν συσχετιστεί με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης, χρειάζονται συνεπώς ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα με οστεοπόρωση.

Photo: Shutterstock

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους 206 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 70 ετών σε τρεις ομάδες, στις οποίες χορηγούσαν κατ’ αντιστοιχία συμπληρώματα κουρκουμίνης, ομεμπραζόλης και συνδυασμό των δύο επί 28 ημέρες, μετρώντας την αποτελεσματικότητα των τριών ξεχωριστών θεραπειών με βάση την κλίμακα αξιολόγησης της σοβαρότητας της δυσπεψίας (Severity of Dyspepsia Assessment score – SODA).

Μετά από τέσσερις και έπειτα άλλες οκτώ εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση ως προς την ένταση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων δυσπεψίας στους συμμετέχοντες και των τριών ομάδων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η γεύση ή το άρωμα της κουρκουμίνης δεν φάνηκε να επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών από τη θεραπεία.

Καίτοι ελπιδοφόρα τα ευρήματα, δεν έλειψαν οι περιορισμοί από τη μελέτη, όπως το μικρό πληθυσμιακό δείγμα και η σύντομη περίοδος θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές, για τους οποίους υπάρχει σαφής ανάγκη για μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες. Εντούτοις, δεν αναιρεί ότι «αυτή η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστα στοιχεία για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας, με τα νέα ευρήματα να δικαιολογούν ενδεχομένως την εξέταση συμπερίληψης της κουρκουμίνης στην κλινική πρακτική», σύμφωνα με δηλώσεις τους σε δελτίο τύπου.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα