Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
10.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δύσκολη η προσέγγιση του χτυπημένου από βέλος αγριογούρουνου στην Πάρνηθα – Τι μπορεί να γίνει

Πρέπει να διαβάσετε

Η προσέγγιση του αγριογούρουνου που κυκλοφορεί στην Πάρνηθα με ένα βέλος καρφωμένο στο αυτί του αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τους αρμόδιους, όπως εξηγεί στο CNN Greece ο κτηνίατρος της ΑΝΙΜΑ και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Μαρκάκης.

«Πρόκειται για ένα άγριο ζώο το οποίο έχει τεράστιο όγκο, τεράστια δύναμη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς» εάν φοβηθεί, σημειώνει ο κ. Μαρκάκης.

Το αγριογούρουνο προσεγγίζει μόνο εκείνους που το ταΐζουν, ενώ στην προσπάθεια του κτηνιάτρου να πλησιάζει το ζώο για να αφαιρέσει το βέλος, εκείνο απομακρύνεται. «Δεν μπόρεσα να το πλησιάσω ούτε στα πέντε μέτρα που σημαίνει ότι προφανώς είναι εξοικειωμένο με τους ανθρώπους που το ταΐζουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βέλος έχει διαπεράσει το αυτί του άγριου ζώου και ενδεχομένως να έχει χτυπήσει επίσης την ωμοπλάτη του.

Πώς μπορεί να αφαιρεθεί το βέλος;

Εφόσον, λοιπόν, δεν είναι εύκολη η προσέγγισή του αγριογούρουνου, για να μπορέσουν οι ειδικοί να αφαιρέσουν το βέλος και να περιθάλψουν το ζώο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε είτε αναισθητικό όπλο, το οποίο έχει την ισχύ, ώστε να διαπεράσει το δέρμα ενός αγριόχοιρου, είτε έναν εξοπλισμό που λέγεται jump stick το οποίο διαθέτει μία βελόνα που με το που ακουμπήσει το ζώο διοχετεύει το αναισθησιογόνο. Για τη χρήση του δεύτερου εργαλείου, ωστόσο, προϋπόθεση είναι να μπορεί να πλησιάσει κανείς το ζώο πολύ κοντά.

Μέχρι στιγμής, όπως ενημερώνει ο κ. Μαρκάκης, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων «ANIMA» έχει επικοινωνήσει με το Δασαρχείο, το οποίο έχει βάλει παγίδες, ούτως ώστε να μπορέσουν να κάνουν αναισθησία στο αγριογούρουνο.

«Αυτό που συμβουλεύουμε τον κόσμο, είναι κάθε φορά που εντοπίζει κάποιο άγριο ζώο σε ανάγκη, να ενημερώνει κάποιο αδειοδοτημένο κέντρο» το οποίο θα αναλάβει την περίθαλψη και φροντίδα του.

grhgorhs markakhs, grigoris markakis
O κτηνίατρος της ΑΝΙΜΑ και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Μαρκάκης

Αυξημένος πληθυσμός στην Αττική

Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων τόσο σε αστικές και περιαστικές, όσο και σε αγροτικές περιοχές έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως σημειώνει στο CNN Greece ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Γιαννάτος.

«Αυτή η αύξηση οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι τα άγρια αυτά ζώα έχουν διασταυρωθεί με ήμερα γουρούνια σε αυτές τις περιοχές και βέβαια αυτό έχει επηρεάσει και τον ρυθμό αναπαραγωγής τους» επισημαίνει ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην αστική ζώνη της Αθήνας «έχουμε πάρα πολλά αγριογούρουνα. Εντοπίζεται μεγάλος πληθυσμός γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη, στο Ποικίλο όρος, αλλά και στο Χαϊδάρι».

Είναι ήμερα ζώα, τα οποία δεν φοβούνται τον άνθρωπο, ούτε υπάρχουν περιστατικά στη χώρα μας στα οποία έχουν εντοπιστεί να κυνηγάνε τον άνθρωπο, εξηγεί ο κ. Γιαννάτος, καθησυχάζοντας τους πολίτες, διευκρινίζοντας όμως παράλληλα ότι χρειάζεται έλεγχος του πληθυσμού τους.

Giorgos-Giannatos.jpg
Ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Γιαννάτος

Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι επιθετικά ζώα, ωστόσο είναι υπεύθυνα για πολλά τροχαία ατυχήματα. «Ακριβώς επειδή είναι μεγάλα ζώα, με το βάρος τους να φτάνει ακόμη και τα 150 κιλά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στη βάση αυτή, τονίζει πως χρειάζεται χάραξη ενός σχεδίου ελέγχου του πληθυσμού τους, καθώς, όπως εξηγεί, διαταράσσεται η ισορροπία στη φύση. «Ένα θηλυκό αγριογούρουνο μπορεί να γεννήσει μέχρι και 40 μικρά ζώα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα σχέδια διαχείρισης του υπερπληθυσμού συμπεριλαμβάνεται η αφαίρεση μέρους του πληθυσμού, μια πολιτική, όμως, που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τις φιλοζωικές οργανώσεις, καθώς και η στείρωση των άγριων ζώων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να επανέλθει η ισορροπία στη φύση και την τροφική αλυσίδα, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάτος.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα