Δυο σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού για τα έξι χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας

Πρέπει να διαβάσετε

Οι εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ελεύθερνας την Παρασκευή 22 Ιουλίου, παρουσιάστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε, στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Νίκος Σταμπολίδης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός, αλλά και οι δημιουργοί της έκθεσης “ΣΤΟΛΑ’ – ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ”, Βαγγέλης Κύρης και Anatoli Georgiev και ο  μίλησαν για τις σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του μουσείου, με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του μουσείου, ενώ στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 20:45, στον αύλειο χώρο του μουσείου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα». Η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο εξαίρετος ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, θα αποδώσουν έργα βασισμένα σε ποίηση, αρχίζοντας από τις αρχαίες ποιήτριες όπως η Σαπφώ και φθάνοντας ως σήμερα με Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο. Συμμετέχει ο Βασίλης Γισδάκης.

Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Φεστιβάλ Κρήτης 2022»υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η είσοδος στην συναυλία θα είναι ελεύθερη. Ώρα προσέλευσης:20.00 έως 20.30.

Νωρίτερα την Παρασκευή, στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν στο μουσείο τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», των δημιουργών Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev.

Πρόκειται για μια έκθεση με 26 πίνακες, πορτρέτα ανθρώπων με παραδοσιακές ιστορικής αξίας ενδυμασίες, οι οποίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες, που παίρνουν μια εντελώς διαφορετική χροιά, χάρις στο μοναδικό συνδυασμό φωτογραφίας και κεντήματος, που έχουν αναπτύξει οι δύο καλλιτέχνες.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση θα έχει το πορτρέτο της Κυρίας της Οξέρ. Η περίφημη Κυρία της Οξέρ, ένα γλυπτό που είχε ανακαλυφθεί στην αρχαία Ελεύθερνα τον 19ο αιώνα αλλά πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, παρουσιάζεται τώρα μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Με το ένδυμά της, φιλοτεχνημένο από τον Βαγγέλη Κύρη και τον Ανατόλι Γκεοργκίεφ, μακρύ ίσα που να φαίνονται τα άκρα των ποδιών, σε χρώμα υπόλευκο αλλά με χρυσά κεντήματα.

Το συγκεκριμένο πορτρέτο θα παραμείνει στο μουσείο, σύμφωνα με τον καθηγητή, ανασκαφέα της αρχαίας Ελεύθερνας, κ. Νίκο Σταμπολίδη. Στο μουσείο Ελεύθερνας εξάλλου, υπάρχει το «ταίρι» της Κυρίας της Οξέρ, η Κόρη της Ελεύθερνας όπως έχει ονομασθεί, την οποία έφερε στο φως ο κ. Σταμπολίδης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα