Με τις αφίξεις των προσφύγων και μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης και στη Γαύδο να είναι σχεδόν καθημερινές, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει την δημιουργία μικρών δομών βραχυχρόνιας φιλοξενίας στο νησί.
Η δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων της Κρήτης, οι οποίοι χρηματοδοτούν όλο αυτό το διάστημα την ολιγοήμερη διαμονή τους προσπαθώντας να διαμορφώσουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησί και οι τοπικές αρχές, τονίζοντας ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ροές.
«Ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι το μεταναστευτικό. Σχεδόν καθημερινά φτάνουν στο νησί μας, από τα Χανιά μέχρι και την Ιεράπετρα και μετανάστες και αυτό το οποίο εύκολα γίνεται κατανοητό είναι ότι με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και συνεχής αύξηση των ροών αυτών. Την αρμοδιότητα την έχει το Κεντρικό Λιμεναρχείο κάθε περιφερειακής Ενότητας. Παρ, όλα αυτά η Περιφέρεια αλλά και οι Δήμοι – Όσον αφορά τουλάχιστον την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου – δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνους τους Λιμενικούς να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Πρώτον και πάνω από όλα προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής που εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση και ελλιπή μέσα, ότι γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Εμείς όπως και οι δήμοι χρηματοδοτούμε την φιλοξενία αυτών των ταλαιπωρημένων ψυχών από τη στιγμή που θα έρθουν στα νότια παράλια της Κρήτης μέχρι και την στιγμή που θα επιβιβαστούν στα πλοία για να μεταβούν σε κάποιο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που βρίσκονται στην Ηπειρωτική χώρα.», τόνισε ο κ. Συριγωνάκης.
Στο νησί αναμένεται να δημιουργηθούν δύο δομές προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, μια στην ανατολική και μια στη Δυτική Κρήτη, με τον κ. Συριγωνάκη να τονίζει ότι ουδέποτε υπήρξε συζήτηση για δημιουργία δομής μεταναστών.
«Αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία είναι να δημιουργηθούν δύο χώροι, δύο δίκτυα προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών. Από την στιγμή που θα φτάσουν στα νότια παράλια μέχρι την στιγμή που θα επιβιβαστούν στα πλοία για να αποχωρήσουν από το νησί μας, κατά μέσο όρο μένουν 1,5 περίπου μέρα στο νησί μας, θέλουμε οι συνθήκες φιλοξενίας να είναι κατάλληλες, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς. Αυτό ζητάμε. Σε όλες τις συζητήσεις – και δεν έχει ειπωθεί ποτέ κάτι διαφορετικό – μιλάμε για δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας, ένας στη Δυτική και ένας στην Ανατολική Κρήτη».
Αυτή την περίοδο το υπουργείο ερευνά πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να στηθούν δομές, όπως ανενεργά στρατόπεδα και πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ή άλλους χώρους που μπορεί να υποδείξουν οι δήμοι.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι αφίξεις σε Κρήτη και Γαύδο πλησιάζουν τις 4000.