Τη δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Κρήτη εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του αν. Υπουργού Παύλου Πολάκη.

Η ευρεία και πολύωρη σύσκεψη εργασίας είχε σκοπό την επιτάχυνση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την επανένταξη των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, που είναι καθηλωμένα για τεχνικούς λόγους, προκειμένου να τεθούν και αυτά στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ για τις αερο-διακομιδές ασθενών από απομακρυσμένες, νησιωτικές ή δύσβατες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ,αξιοποιώντας την δεδομένη για το σκοπό αυτό πρόθεση συμβολής του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», εξετάστηκε και η δυνατότητα περισσότερων βάσεων αερο-διακομιδών ανά την επικράτεια, όπως για παράδειγμα στο Άκτιο, τη Χαλκιδική, την Κρήτη κ.α.

Για την εξέλιξη αυτή, είχε μιλήσει τον Δεκέμβριο του 2018, στην τηλεόραση Creta και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τζανετή στόχος δημιουργίας της βάσης μακροπρόθεσμα είναι η Κρήτη να γίνει η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα πραγματοποιούνται πρωτογενείς αεροδιακομιδές, δηλαδή ελικόπτερο θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει ένα περιστατικό από ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού, έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Στη σύσκεψη, εκτός του αν. Υπουργού Υγείας συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από την ΕΑΒ ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, καθώς και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη σύσκεψη τέθηκαν προς επίλυση τεχνικά προβλήματα, ζητήματα προμηθειών υλικού, διάθεσης προσωπικού και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.