Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, στις 20:00, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει την ημερίδα «Μνήμη Καβάφη ΙΙ» και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙ» στις αίθουσες του 1ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη, σε συνδιοργάνωση την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τoν Δήμο Πλατανιά, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και την Αίθουσα Τέχνης Match More.
Το δίπτυχο εκδηλώσεων παρουσιάζεται με αφορμή την ημερομηνία γέννησης (29.4.1863) και την ημερομηνία θανάτου (29.4.1933) του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη ως μνήμη τιμής στη ζωή και το έργο του ποιητή.
Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν αναλύσεις και εκδοχές από το έργο και τη ζωή του Κ. Π. Καβάφη διακεκριμένοι ομιλητές: Ρούλα Βουράκη (Από το αίσθημα της μόνωσης στο αίτημα της αναχώρησης: η φιλοσοφική ακρώρεια σε στιγμές της καβαφικής ποίησης), Σίτσα Κοτσιφάκη (“Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340μ.Χ.” Η καβαφική ιδιοποίηση της ταυτότητας του Άλλου), Τζίνα Καρβουνάκη (Ιταλική καβαφογενής ποίηση. Από τον νομπελίστα ποιητή Εουτζένιο Μοντάλε στον επιγραφολόγο ερευνητή Πιέτρο Φρατίνι), Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος (Ut pictura poesis. Εικαστικές τέχνες και ποίηση με αφορμή το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη) και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης (Βίος και Πολιτεία Κ.Π.Καβάφη).
Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Κωνσταντίνος Κοκολογιαννάκης και Λευτέρης Μποτωνάκης.
Θα προβληθούν τμήματα από το οπτικοακουστικό έργο «Πνοές» του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη με αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.
Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙ» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Μαρία Κοκκίνη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Ρένα Μπραουδάκη, Παγώνα Ξενάκη, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Νατάσσα Πουλαντζά, Χρυσούλα Σκεπετζή και Γιάννης Στεφανάκις.
Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Ο ιστορικός και κριτικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Παρά την εκφραστική λιτότητα της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη και το πεζό της ύφος, παρά το γεγονός ότι ο ποιητής χρησιμοποιεί τα ελάχιστα δυνατά επίθετα, το έργο του είναι γεμάτο με εικόνες οι οποίες κεντρίζουν τη φαντασία του αναγνώστη. Ο ποιητής εξομολογείται ότι «Πιότερο επιθυμώ να δω παρά να πω» ιεραρχώντας την εικόνα πιο ψηλά από το λόγο από τη σκοπιά της επιθυμίας. Η τέχνη τον κουράζει, τον δυσκολεύει, τον παιδεύει αλλά πάλι στην τέχνη καταφεύγει για να ξεκουραστεί. Λέγοντας βέβαια τέχνη, ο Καβάφης στην αρχή του ποιήματος «Ζωγραφισμένα» εννοεί την ποίηση και τη σύνθεση του ποιητικού λόγου ενώ προς το τέλος του ποιήματος αναφέρεται στην ζωγραφική. Η χρήση ωστόσο του ίδιου όρου τέχνη για δυο χωριστές καλλιτεχνικές πρακτικές θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι η ζωγραφική και η ποίηση έχουν πολλά κοινά. Μια αρχαία άποψη, που όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, πιστώνεται στο λυρικό ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο σύμφωνα με τον οποίο «την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν προσαγορεύει, την δε ποίησιν ζωγραφία λαλούσαν», η ποίηση δηλαδή, είναι ομιλούσα ζωγραφική και η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση».
Η έκθεση θα παρουσιάζεται από 29 Απριλίου 2022 μέχρι 31 Μαΐου 2022 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-20:00 με ελεύθερη είσοδο και τήρηση των διατάξεων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.