«Η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις και δράσεις κεντρικά προκειμένου να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα».
Αυτό είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην τηλεόραση Creta ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, αναφερόμενος στο νέο Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Δοξαστάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής δεν κατάφερε να δώσει λύσεις, αφού άφηνε πολλά θέματα μεταξύ των οποίων η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, χωρίς λύσεις.
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, ήταν αδιανόητο για το προηγούμενο σύστημα ο εκάστοτε Δήμαρχος, έχοντας την ευρεία νομιμοποίηση του κοινωνικού συνόλου, να μην μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και θεσμικά.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης οι παθογένειες του προηγούμενου εκλογικού νόμου δεν μπόρεσαν να διευθετηθούν ούτε με τις νέες ρυθμίσεις, που στην ουσία μετέφεραν αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή, για επιτάχυνση διαδικασιών.
Ο κ. Δοξαστάκης τόνισε πως εκτός από την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, θα ήταν πρέπον να υιοθετηθούν μια σειρά από αλλαγές που θα συνδέουν τις αρμοδιότητες με τους πόρους, αλλά και θα δίνουν δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
Σε σχέση με την εκλογή των προέδρων τοπικών κοινοτήτων υποστήριξε πως επιτέλους γίνεται το αυτονόητο και σε περιοχές κάτω των 300 κατοίκων, εκλέγεται εκπρόσωπος αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Αναφερόμενος στη θητεία των πέντε ετών, ο κ. Δοξαστάκης υποστήριξε πως έχει δύο αναγνώσεις, ενώ έρχεται να ενισχύσει την τάση που θέλει κάθε δήμαρχος να σταματά στις δύο θητείες, άρα στα δέκα χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του.
Σε κάθε περίπτωση ο Αντιπεριφερειάρχης τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής αναμόρφωσης στην Αυτοδιοίκηση που θα δίνει ευελιξία στα αιρετά όργανα, αλλά και μιας ευρύτερης αυτονομίας στη λογική ενός περισσότερο αποτελεσματικού τρόπου άσκησης της εξουσίας.