Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δώρο ζωής σε τουλάχιστον πέντε άτομα από την 21χρονη Εμμανουέλα

Πρέπει να διαβάσετε

Νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις των οργάνων της 21χρονης Εμμανουέλας από τα Χανιά, η οποία κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρή, έπειτα από την παράσυρσή της στη Θεσσαλονίκη από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Μόνο οι πνεύμονες κρίθηκαν ακατάλληλοι, επομένως η καρδιά, το ήπαρ, οι δύο νεφροί και οι δύο κερατοειδείς, δωρήθηκαν, σώζοντας με αυτόν το τρόπο τη ζωή δύο ανθρώπων και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής κι αποκαθιστώντας τα προβλήματα υγείας σε τουλάχιστον άλλους τρεις ανθρώπους. Με άλλα λόγια, η «φυγή» της Εμμανουέλας βύθισε στο πένθος την οικογένειά της, αλλά ταυτόχρονα η απόφαση των γονιών της, γέννησε την ελπίδα σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

«Η μεταμόσχευση καρδιάς γίνεται μόνο στο Ωνάσειο. Η μεταμόσχευση του ήπατος γίνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι νεφροί ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιους (δυο) λήπτες θα δοθουν, γιατί είναι σε διαδικασίες λεπτομερούς ταυτοποίησης συμβατότητας. Στα νεφρά υπάρχει τεράστια λίστα, περί τα 1.200 άτομα αναμένουν. Στα υπόλοιπα όργανα δεν μπορεί ποτέ να αυξηθεί πολύ η λίστα, γιατί οι άνθρωποι αν δεν μεταμοσχευθούν έγκαιρα πεθαίνουν. Οι νεφροπαθείς έχουν τη δυνατότητα της αιμοκάθαρσης. Για την καρδιά όμως, το ήπαρ και τους πνεύομονες, δεν υπάρχει αντίστοιχη τεχνητή υποστήριξη της λειτουργίας του οργάνου», σημείωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η καρδιά της Εμμανουέλας θα χτυπά πλέον στο σώμα μιας 40χρονης μητέρας ενός παιδιού, που ζούσε με μηχάνημα υποστήριξης.

Η πιο σύνθετη συνολικά ιατρική διαδικασία

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, οι λήπτες βρίσκονται όταν δηλωθεί ότι υπάρχει δότης. Προτού δηλαδή ξεκινήσει το χειρουργείο. «Γιατί κι ο λήπτης πρέπει να ελεγχθεί ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεγάλο χειρουργείο. Τα πράγματα πρέπει να τρέχουν, γιατί τα όργανα δε συντηρούνται. Η μεταμόσχευση συνολικά, ξεκινώντας από τη δωρεά και φτάνοντας μέχρι τη μεταμόσχευση του οργάνου σε διάφορους λήπτες κι η επιτυχής έκβαση αυτής της χειρουργικής πράξης εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων. Το θέμα δεν είναι να πάρουμε όργανα. Το θέμα είναι να δώσουμε ζωή σε άλλους ανθρώπους. Είναι από τις πιο πολύπλοκες, αν όχι η πιο σύνθετη συνολικά ιατρική διαδικασία. Περιλαμβάνει πάρα πολλούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό, εργαστήρια που δουλεύουν σε ώρες δύσκολες, διότι οι λήψεις γίνονται κατά κανόνα τη νύχτα, για να μπορέσει το πρωί να γίνει η μεταμόσχευση. Τα εργαστήρια τρέχουν να βγάλουν αποτελέσματα για να αποφασιστεί η συμβατότητα, απαιτούνται μεταφορές, αεροδιακομιδές ώστε να πάνε τα όργανα γρήγορα από εκεί που είναι ο δότης, στα κέντρα όπου θα γίνει η μεταμόσχευση. Ένα ολόκληρο σύστημα βρίσκεται σε πυρετό.»

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ τόνισε πως η μεταμόσχευση είναι ένα αγαθό που πρέπει να το εξασφαλίσει ο καθένας στη χώρα του, με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Καμία χώρα δε δέχεται, τουλάχιστον με ευκολία, πλην εξαιρέσεων και ιδιαιτέρων περιπτώσεων, πολίτες άλλων χωρών να τους μεταμοσχεύσει. Γιατί όλες οι χώρες έχουν ένδεια οργάνων. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο μια συμφωνία με την Ιταλία για ειδικές επείγουσες περιπτώσεις μεταμόσχευσης ήπατος ενηλίκων και για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις που δεν κάνουμε στην Ελλάδα για ήπαρ και για καρδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από την κάλυψη από μέρους μας του κόστους, προσφέρουμε κι εμείς λίγο αργότερα αντίστοιχα όργανα, για να εξισορροπήσουμε τα όργανα που μας δίνουν.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα