Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΔΝΤ: Τέσσερις κίνδυνοι για την οικονομία – Τι προβλέπει για Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχιζόμενες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης και της Ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδας προβλέπει στη νέα εξαμηνιαία του έκθεση το ΔΝΤ.  Το Ταμείο κάνει λόγο για τον κίνδυνο να αυξηθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και θεωρεί ότι υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία.

-Οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούν μεταξύ άλλων μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή.

-Η κρίση στην αγορά ακινήτων ιδιαίτερα στην Κίνα.

-Η επιμονή του γενικού και δομικού πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα.

-Η μείωση των δημοσιονομικών «μαξιλαριών» σε πολλές χώρες που –ειδικά σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών- προκαλούν υψηλά επίπεδα χρέους και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. 

Ανάπτυξη σε Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για φέτος και 2% για το 2024 από 5,9% το 2022 στη νέα του έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook)  στα πλαίσια της φθινοπωρινής συνόδου που φέτος πραγματοποιείται στο Μαρόκο. Η ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος και 3% για του χρόνου.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα τρέξει με 4,1% φέτος και θα υποχωρήσει στο 2,8% του χρόνου, από 9,3% πέρσι. Η Αθήνα προβλέπει πληθωρισμό 4% φέτος και 2,4% για το 2024. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 10,8% και 9,3% από 12,4% αντίστοιχα, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα φτάσει το 6,9% φέτος και το 6% του χρόνου από 10,1% το 2022.

Ευρωζώνη

Ειδικά για την ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% και το 3,3% αντίστοιχα, πολύ υψηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εντύπωση προκαλούν μάλιστα οι προβλέψεις για τη Γερμανία όπου για φέτος αναμένεται ύφεση 0,5% και ανάπτυξη 0,9% το 2024. Σε παγκόσμιο επίπεδα αναμένεται ανάπτυξη 3% το 2023 και 2,9% το 2024. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά όλες τις προβλέψεις του ΔΝΤ στους σχετικούς πίνακες.

Γεωπολιτικός κατακερματισμός

Η έκθεση έχει συνταχθεί πριν τις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει αργή και άνιση. Όπως επισημαίνεται, «ο εντεινόμενος γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή των εμπορευμάτων στις αγορές, προκαλώντας πρόσθετη αστάθεια των τιμών και περιπλέκοντας την πράσινη μετάβαση. Εν μέσω αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, περισσότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δυσχέρειας (εξυπηρέτησης χρέους».

Υπάρχει μικρό περιθώριο λάθους στο μέτωπο της χάραξης πολιτικής, προειδοποιεί το Ταμείο. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών, αναφέρεται. Τα αποτελεσματικά πλαίσια νομισματικής πολιτικής και η επικοινωνία για τη νομισματική πολιτική χαρακτηρίζονται ως ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των προσδοκιών. «Οι υπεύθυνοι χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να δημιουργήσουν εκ νέου δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών και να αποσύρουν μη στοχευμένα μέτρα προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα άτομα. Οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των διαρθρωτικών εμποδίων στην ανάπτυξη –-μεταξύ άλλων, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας– θα εξομαλύνουν τη μείωση του πληθωρισμού με στόχο και θα διευκολύνουν τη μείωση του χρέους», σημειώνεται.

Απαιτείται επίσης σύμφωνα με το ΔΝΤ ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός πολυμερής συντονισμός για την επίλυση των προβλημάτων χρέους. Όπως και συνεργασία για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης σταθερών διασυνοριακών ροών των απαραίτητων ορυκτών, καταλήγουν τα συμπεράσματα του ΔΝΤ.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα