Την εκτίμηση ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, θα εντείνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα αυξήσει τις πιέσεις στον πληθωρισμό και θα βαθύνει την ύφεση διατύπωσε σήμερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Άλφρεντ Κάμερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Κάμερ, η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία αντηχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, συνιστώντας το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που έχει γνωρίσει η ήπειρος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο πόλεμος είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ισχυρή, αλλά ημιτελή ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, η οποία επέδρασσε αρνητικά στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, παρά τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη. Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μειώνουν τώρα σημαντικά την κατανάλωση των νοικοκυριών και η οικονομική αβεβαιότητα αναμένεται να περιορίσει τις επενδύσεις», τόνισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο ίδιος εστίασε και στα προβλήματα που προκύπτουν από την εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο. «Ο πόλεμος είναι επίσης μια υπενθύμιση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια, ιδίως μέσω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ο Κάμερ είπε πως ο πόλεμος είναι ένα σοκ προσφοράς που μειώνει την οικονομική παραγωγή και ανεβάζει τις τιμές.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να περιορίσει τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή. Μεγάλο μέρος της πίεσης στις τιμές οδηγείται από δυνάμεις πέρα από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών, όπως τα σοκ στις αγορές ενέργειας και τροφίμων και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν στην πορεία της εξομάλυνσης των συνθηκών δανεισμού για να βοηθήσουν στη συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και να συγκρατήσουν τους εγχώριους παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, όπως οι αυξήσεις σε μισθούς και στα ενοίκια κατοικιών», ανέφερε σχετικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως για να αντιμετωπιστεί το σοκ της προσφοράς, θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργεία αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών, όπως η υψηλότερη στήριξη σε ανέργους και η χαμηλότερη φορολόγηση.
«Αυτά τα μέτρα θα διευρύνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης εξασθενούν και θα αυξήσουν τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά σε ορισμένες χώρες. Τούτου λεχθέντος, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις οικονομίες εάν προκύψουν σημαντικοί κίνδυνοι», σημείωσε ο αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Πηγή: cnn.gr