Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα

Πρέπει να διαβάσετε

Ραντεβού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες, όπου θα θέσει στο «τραπέζι» τις τουρκικές προκλήσεις, όχι μόνο αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει με την Λιβύη – το οποίο η Αθήνα θεωρεί, άλλωστε, άκυρο- αλλά και για την μετατόπιση της πολιτικής της Άγκυρας με χαρακτηρισμούς όπως αυτούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που παραποίησε μέχρι και ιστορικά γεγονότα.

Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που η γειτονική χώρα δεν εξαπολύει και από μια επίθεση σε βάρος της Ελλάδας και για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο διπλωματικό του γραφείο αλλά και στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια να κινητοποιηθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Την ίδια ώρα, «επιστρατεύεται» και η Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Η τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία με τους ανιστόρητους χαρακτηρισμούς προήλθαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Χαμί Ακσόι, η Αγκυρα χαρακτηρίζει τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς» απέναντι στην τουρκική ιστορία:

«Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Προετοιμάζεται η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποστείλει ΝΟΤΑ στον ΟΗΕ και σε διεθνή φόρα για να αναδείξει της προκλητικότητα της Άγκυρας -κάτι που γίνεται ανεξάρτητα από την προσπάθεια να πάρουν θέση και οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, η Ελληνική πλευρά ανεβάζει τους τόνους στην ρητορική που χρησιμοποιεί κατά της Τουρκίας, και μια σειρά στελεχών και υπουργών της κυβέρνηση, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναδεικνύουν την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που αναφέρει:

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει για την δημιουργία ΑΟΖ ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάϊρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός απο αυτό την ερχόμενη Πέμπτη καταφθάνει στη χώρα μας και ο Λίβυος πρόεδρος της Βουλής που πρόσκειται στον πρόεδρο Χαφτάρ που έχουν καταδικάσει τη συμφωνία με την Τουρκία».

Το Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύει και υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ η οποία άλλωστε έχει πάρει αποστάσεις απο την Τουρκία ενώ και μια σειρά άλλων χωρών, όχι μόνο ευρωπαϊκών, όπως η Ρωσία και το Ισραήλ, καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνει το στίγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, και για αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ότι:

«Είναι διπλωματικά κρίσιμο να αναπτύσσεται σήμερα εξαιτίας της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας ευρεία διεθνής κατανόηση για τον πραγματικό ρόλο και τις προθέσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει έμπρακτα στην ευρωπαϊκή υποστήριξη, κάτι στην οποία βοηθά και ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημειώνει για την Τουρκία μέσω της Καθημερινής:

«Θα συνεχίσει να υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση κάθε φορά που γίνονται τέτοιου είδους καουμποϊλίκια».
Σημαντική πρωτοβουλία για τα Δ. Βαλκάνια

Στο μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας θα επιχειρήσει να φέρει με το μέρος της Ελλάδας και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και παράλληλα να δείξει στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί στη συνεργασία του με τους υπουργούς Εξωτερικών Β. Μακεδονίας και Αλβανίας ότι η Ελλάδα προχωρά κανονικά στην εξωτερική της πολιτική.

Όπως σημείωναν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 υπουργών Εξωτερικών τη ΕΕ, που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Δανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Σουηδίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Κροατίας, Ιρλανδίας και Σλοβενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της ΕΥΕΔ, Χέλγκα Σμιτ.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης το θέμα του μνημονίου κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα μετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα