Λάθη και παραλείψεις, χωρίς να τους επιβληθούν πρόστιμα, μπορούν να διορθώσουν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση, οι εκ των υστέρων διορθώσεις να πραγματοποιηθούν έως τις 29 Ιουλίου, ήτοι έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.
Η Ανεξάρτητή Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έθεσε χθες σε λειτουργία την εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που σημαίνει πως όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στην αρχική δήλωση που έχουν υποβάλει στο Taxisnet μπορούν να τα διορθώσουν.
Πρακτικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τις 29 Ιουλίου επανακαθορίζονται οι φορολογικές οφειλές, ως αρχικές. Ειδικότερα, αν ο φορολογούμενος υποβάλει την τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.
Οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν τις αρχικές δηλώσεις τους, μπαίνοντας στην εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης, να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.), να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση, να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1, να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να υποβάλουν τη δήλωση και τέλος να εκτυπώσουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Αποφυγή προστίμων
Γιατί η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα είναι σημαντική; Διότι ο φορολογούμενος αποφεύγει πρόστιμα, που ξεκινούν από 100 και φθάνουν έως και 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.
Εφόσον οι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και στη συνέχεια υποβάλουν την τροποποιητική, τότε στην περίπτωση αυτή η εφορία επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα. Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, αναλόγως. Ποιες είναι αυτές;
1) Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν με καθυστέρηση λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα.
2) Οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
3) Οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.
4) Οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων, όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
5) Η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά τη διαγραφή συζύγου ύστερα από διαζύγιο. στ) Η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN. 6) Οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
Πηγή: cnn.gr