Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
24.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δημοσκόπηση CRETA: Τα συμπεράσματα, ο X–Factor και οι προκλήσεις για τα κομματικά επιτελεία

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Διακριτά συμπεράσματα για τη δυναμική των κομμάτων, τους πολιτικούς συσχετισμούς στην εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν τα κομματικά επιτελεία την επόμενη ημέρα, αποτυπώνει η πανελλαδική δημοσκόπηση του Ομίλου Creta.

Η ανάγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων αποτελεί ένα χρήσιμο “εργαλείο” για την κατανόηση του πολιτικού κλίματος σήμερα αλλά και τους x–factor που δύνανται να αναδιαμορφώσουν τις πολιτικές ισορροπίες.

Σαφή πρωτιά αλλά με φθορά η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι ξεκάθαρα πρώτη δύναμη, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αδυνατεί να αντιστρέψει την φθίνουσα τάση που κατέγραψαν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Η ανάγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων για τη ΝΔ είναι διττή. Φαίνεται να μην απειλείται στην “πρόθεση ψήφου”, έχει διαμορφώσει “στεγανά” πάνω από το 24% ως εκλογική βάση και μοιάζει να έχει πείσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ότι είναι η κατάλληλη κυβερνητική επιλογή για τη χώρα. Την ίδια ώρα όμως απέχει πολύ από το 41% που έδωσε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ και η απώλεια δυνάμεων, έστω και δημοσκοπικά, δείχνει ότι το πολύ μεγάλο ποσοστό των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών δεν αποτελεί “λευκή επιταγή”.

Ειδικά για την Κρήτη, η κατάκτηση της ιστορικής πρωτιάς για τη ΝΔ που έβαψε για πρώτη φορά γαλάζιο το νησί, δεν αποτελεί εγγύηση ανατροπής πολιτικών συσχετισμών. Περισσότερο αποτελεί πρόκληση τόσο για το Μαξίμου και τη Συγγρού όσο και για τον τοπικό μηχανισμό και τα στελέχη του κόμματος να διατηρήσουν την πρωτιά στην Κρήτη που έχει και μία ξεχωριστή σημειολογία σε μία περιφέρεια που για δεκαετίες δεν ήταν πλειοψηφούσα δύναμη.

Εδραιώνεται στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση και προσπερνάει τον ΣΥΡΙΖΑ στην άτυπη μάχη του πολιτικού “πόλου” της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με “βάση αφετηρίας” ποσοστό άνω του 12%, το ΠΑΣΟΚ καλείται να συσπειρώσει την κεντρώα βάση και να πείσει μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ότι αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική πολιτική δύναμη. Το γεγονός ότι δεν αποκομίζει μεγάλο μέρος από τα ποσοστά που χάνουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβληματίσει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για το ΠΑΣΟΚ αρκεί να γίνουν οι σωστές πολιτικές κινήσεις και οι εσωκομματικές εκλογές να προσδώσουν δυναμική στην παράταξη. Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση για τον νικητή της κούρσας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, να ενώσει δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος και να διευρύνει την εκλογική επιρροή σε μεγαλύτερο φάσμα του εκλογικού σώματος. Σε αυτό το εγχείρημα η Κρήτη θα μπορούσε να αποτελέσει “οδηγό” καθώς στο νησί διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με τα υπόλοιπα κόμματα να μένουν αρκετά πίσω.

Υποχώρηση σε μονοψήφιο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η τάση συρρίκνωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρεί δημοσκοπικά σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9,2%.

Το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθει έως τις 5 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι δεν έχει ενσωματωθεί μία περαιτέρω πιθανή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (7 και 8 Σεπτεμβρίου) και της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο δρόμος θα είναι … μακρύς για τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά την περιπέτεια της διάσπασης, εισέρχεται σε μία νέα περίοδο εσωστρέφειας με πολύ υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και εσωκομματικά μπλοκ που δύσκολα θα συνυπάρξουν την επόμενη ημέρα.

Χ–Factor η “γκρίζα ζώνη” των αναποφάσιστων

Από τη πανελλαδική δημοσκόπηση του Ομίλου Creta προκύπτει και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα που αφορά στο ποσοστό των αναποφάσιστων (αθροιστικά όσοι απάντησαν “δεν ξέρω/δεν απαντώ” και “αναποφάσιστος) που αγγίζει το 16,5% σε επίπεδο χώρας και 18,8% στην Κρήτη. Πρόκειται για μία σημαντική εκλογική “δεξαμενή” που μπορεί να αποτελέσει τον X – Factor στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. Είναι ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος που εμφανίζεται σήμερα να μην έχει καταλήξει στην επιλογή του κόμματος που θα ψήφιζε αν γίνονταν σύντομα εκλογές και τα κομματικά επιτελεί καλούνται να πείσουν για τη δική τους πρόταση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα