Δημόπουλος στον ΣΚΑΙ Κρήτης : Η εξήγηση για τα αυξημένα κρούσματα

Πρέπει να διαβάσετε

«Πριν τις αρχές της επόμενης χρονιάς δεν αναμένεται να έχουμε κάποιο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό παρά τις προσπάθειες πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και φαρμακοβιομηχανιών που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να το δημιουργήσουν» ανέφερε στον Σκάι Κρήτης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και δ/ντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αριθμοί των εκτελούμενων διαγνωστικών τεστ είναι κατά πολύ αυξημένοι άρα είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται και αυξημένα τα κρούσματα.

“Ελεγχόμενος ο αριθμός των κρουσμάτων”

Αν και μεγαλύτερος ο αριθμός, είναι σημαντικό ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενος και ο ΕΟΔΥ γνωρίζει ποιοι είναι θετικοί και που βρίσκονται» συμπλήρωσε. Σχολιάζοντας τη μελέτη του Τμήματος Πληθυσμού της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την πληθυσμιακή εξέλιξη σε 195 χώρες του πλανήτη ως το 2100 η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet, επισήμανε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί το 2100 σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ενώ σε πιο απαισιόδοξα σενάρια στα 4,5. Αντίθετα, σημαντική αναμένεται η αύξηση στη γειτονική Τουρκία όπου ο πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια το 2100.

«Είναι προφανές ότι η δημογραφική εξέλιξη είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της ανθρωπότητας για το μέλλον» τόνισε ο κ. Δημόπουλος. Η ιδιαιτερότητα της μελέτης είναι ότι χρησιμοποιεί μοντέρνα στατιστικά μοντέλα για τη θνητότητα, τη γονιμότητα αλλά και για την μετανάστευση για να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εξέλιξη του πληθυσμού.

στοιχείο αυτού του μοντέλου είναι ότι προβλέπει την εξέλιξη του δείκτη γονιμότητας με βάση τις μεταβολές στο επίπεδο της εκπαίδευσης των γυναικών αλλά και το ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης.

Έτσι υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει στο μέγιστο αριθμό των 9.7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2064 για να υποχωρήσει στα 8.8 δισεκατομμύρια το 2100, με βάση τα μεσοσταθμισμενα σενάρια, αλλά αναλόγως του σεναρίου που λαμβάνεται υπόψιν μπορεί κυμαίνεται από 6.9 έως 13.6 δισεκατομμύρια. Ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα θα υπάρχουν προς τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και σε σχετική αναλογία και προς την Τουρκία, τον Καναδά και τις Σκανδιναβικές χώρες, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρολό στην πληθυσμιακή αύξηση και στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά σε ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα