Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
16.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δημοφιλής προορισμός τα Αστερούσια Όρη για τους Έλληνες!

Πρέπει να διαβάσετε

Ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Έλληνες που επισκέπτονται την Κρήτη έχουν αναδειχθεί τα Αστερούσια Όρη στην Κρήτη, που αποτελούν και τη νοτιότερη ελληνική οροσειρά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, σημείωσε πως τα Αστερούσια, έχουν ένα καταπληκτικό χώρο και αποτελούν έναν φυσιολατρικό προορισμό. «Σε αυτό βοήθησε η ένταξη στην UNESCO, έγινε γνωστό πανελλαδικά ίσως και παγκόσμια θα έλεγα, αν σκεφτεί κανείς ότι τρεις περιοχές στην Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στην UNESCO, με μια συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας, των Δήμων που έρχονται σε επαφή με τα Αστερούσια Όρη και η Αναπτυξιακή που είχε τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής. Όμως, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κα. Βρέντζου που προσπαθήσαμε όλοι μαζί και εντάξαμε την περιοχή στο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα. Το βουνό είναι καταπληκτικό είναι το Άγιο Όρος της Κρήτης, έχει ιστορικό πλούτο και είναι καταπληκτικός χώρος για να τον επισκεφθεί κάποιος».

Πρόσθεσε δε, πως η ένταξη τους στην UNESCO έχει βοηθήσει στο να γίνουν γνωστά και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του βουνού.

Ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για να αναδειχθεί το βουνό και να γίνει πόλος έλξης, όμως όλα αυτά πρέπει να γίνουν με προσοχή. «Αν δεν προσέξουμε όλοι μαζί την λειτουργία πάνω στα Αστερούσια και να διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε κινδυνεύει. Η UNESCO δεν δίνει τα πειστήρια έτσι, κινδυνεύεις αν δεν τηρείς τις προϋποθέσεις. Η περιοχή είναι NATURA, όλη αυτή η προσπάθεια που έχουμε κάνει δεν θα την αφήσουμε, να την εκμεταλλευτεί κάποιος για να βάλει ανεμογεννήτριες από την μια περιοχή μέχρι την άλλη. Διεκδικούν ήδη άδειες και δεν το λέω τυχαία, απαντώ ευθέως σε όσους έχουν βλέψεις πάνω στο βουνό».

Μάλιστα, ο κ. Κοκοσάλης δήλωσε πως ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, για μια επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Τσούτσουρα. «Εκφράσαμε την άποψη μας και η επένδυση αυτή αφορά ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του βουνού και από την άλλη πάμε να δημιουργήσουμε θέμα. Είμαι υπέρ αλλά θα γίνουν εκεί που θα πούμε εμείς χωρίς να καταστρέψουμε έναν χώρο».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε πως με την ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO,  δίνει τη δυνατότητα στην περιοχή για να αναπτυχθεί περαιτέρω. «Πρέπει αν δούμε τι προγράμματα μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» ώστε να αναβαθμίσουμε την περιοχή, με ήπια τουριστική ανάπτυξη. Ήδη από την πλευρά του Τσούτσουρα υπάρχουν επενδύσεις. Βέβαια πάνω στο βουνό, επειδή το διαχειριστικό σχέδιο βάζει προϋποθέσεις, δεν αφήνει ελεύθερα να κάνει ο καθένας ότι θέλει και όπου θέλει, μπορούν να γίνουν μικρές επενδύσεις, αγροτουρισμού, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Επιτρέπεται η βόσκηση, γιατί είχαμε και εκεί ένα θέμα, όλα αυτά, μέσα από ένα σχέδιο που γίνεται τώρα. Δεν θα σταματήσουμε τη δραστηριότητα στο βουνό, απλά θα υπάρχει ένας πιο συντονισμένος τρόπος».

Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχει ήδη προγραμματίσει δράσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ανάπλαση του τόπου ενώ παράλληλα, γίνεται η ανάπλαση του Αμπά!

«Μνημείο της φύσης»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων Θεανώ Βρέντζου, η οποία μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στη Μαρία Μπινιχάκη, χαρακτήρισε τα Αστερούσια ως ένα «μνημείο της φύσης». «Δυστυχώς όμως, τόσα χρόνια έμεινε στην αφάνεια, γιατί δεν είχαν αξιοποιηθεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε με πρώτο το περιβάλλον που διαθέτει. Είναι πολλά τα μνημεία που έχει, βυζαντινές εκκλησίες, μεγάλη η ιστορία στο θέμα της θρησκείας στα Αστερούσια».

Η κα. Βρέντζου εξήγησε πως η μεγάλη αυτή η προσπάθεια για να ενταχθούν στην UNESCO ξεκίνησε, όταν η ίδια ήταν ακόμη Αντιπεριφερειάρχης. «Θέλαμε να γίνει πράξη, αναγνωρίζοντας όλο τον πλούτο, τον πολιτιστικό, τον περιβαλλοντικό, τον θρησκευτικό που διαθέτουν τα Αστερούσια».

Πάντως, η ίδια δεν χαρακτήρισε καθόλου εύκολη την… διαδρομή αυτή όμως σχολίασε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν οι άνθρωποι «καταθέσουν την ψυχή τους» και προσπαθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Να βρεθούν δηλαδή, οι κατάλληλοι άνθρωποι, να συνεργαστούν για να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους ένα μνημείο μπορεί να ενταχθεί στην UNESCO. Τα Αστερούσια αποτελούν ένα μνημείο που αν το αναδείξεις μπορεί να αποτελέσει ένα προορισμό, που θα αναδείξει την περιοχή, στηρίζοντας τους ανθρώπους και σεβόμενος το περιβάλλον».

Κλείνοντας, η κα. Βρέντζου τόνισε μεταξύ άλλων, πως στόχος ήταν να αναδειχθεί όλος ο πλούτος που διαθέτουν τα Αστερούσια. «Να δημιουργήσουμε μια ανάπτυξη που θα σέβεται κάτω από τις επιταγές της UNESCO το περιβάλλον, για να μπορεί στη συνέχεια να γυρίσει στον άνθρωπο όλα τα οφέλη που μπορεί να αντλήσει από την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουρισμού και να καταστεί το βουνό πόλος έλξης για την περιοχή».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα