Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δημήτρης Μάντζος: «Ο θυμός να μετουσιωθεί σε ενεργητική πράξη ανατροπής, όχι άρνησης και μηδενισμού»

Πρέπει να διαβάσετε

Για τα συμπεράσματα από την συνεδρίαση της Επιτροπής των Θεσμών της Βουλής για το θέμα των σιδηροδρόμων και την τραγωδία στα Τέμπη, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος:

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 fm της ΕΡΤ, τόνισε πως «ο κ. Καραμανλής υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και αντινομίες», καθώς «αδυνατούσε να εξηγήσει τα κρίσιμα, πραγματικά περιστατικά που σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, την αδιαφάνεια στη λειτουργία των σιδηροδρόμων, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, και την κομματοκρατία όσον αφορά στη διοίκηση και τη στελέχωση των οργανισμών».

«Ο κ. Καραμανλής», προσέθεσε ο Δημήτρης Μάντζος, «έσπευσε να μας πει ότι το ηλικιακό όριο των 48 ετών, το οποίο ίσχυε μέχρι να το τροποποιήσει ο ίδιος στα τέλη Μαΐου του 2022, αφορούσε στους νέους σταθμάρχες. Αυτό είναι ανακριβές. Διότι ο ίδιος ΟΣΕ είχε θέσει το ηλικιακό όριο των 48 ετών στην πλατφόρμα της απογραφής και στις μετατάξεις», όπως είπε.

«Ο Καραμανλής αγνοούσε το πόρισμα που κατατέθηκε στο γραφείο του;»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «κρίσιμο πόρισμα των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τον Σεπτέμβριο του 2021, το οποίο κατατέθηκε ως εμπιστευτικό έγγραφο στο πρωτόκολλο του υπουργού Υποδομών, στις 4 Οκτωβρίου του 2021, και στο οποίο γίνεται λόγος για τεράστιες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, για καθυστερήσεις, αστοχίες και παραλείψεις, όσον αφορά στο έργο της τηλεδιοίκησης, δηλαδή τη Σύμβαση 717/2014».

«Η ΕΑΔ» τόνισε, «ζήτησε μάλιστα από την ΕΡΓΟΣΕ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον εποπτεύοντα υπουργό Υποδομών, τον κ. Καραμανλή, πειθαρχικές διώξεις και υιοθέτηση συστάσεων εντός δύο μηνών. Ο κ. Καραμανλής χθες απάντησε ότι δεν το γνώριζε. Θέλει αυτό το επιχείρημα να το περάσει ως πιστευτό στους Έλληνες πολίτες; Ή μήπως ήταν τόσο εμπιστευτικό το πόρισμα, που δεν το είδε ούτε ο ίδιος ενώ κατατέθηκε στο γραφείο του;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε ότι «είναι η ώρα για διαφάνεια, αυτοκριτική, ειλικρίνεια και δικαιοσύνη» και χαρακτήρισε επικοινωνιακό σόου τις επισκέψεις του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Λάρισα.

«Είχαμε από τη μία τον υφυπουργό Μεταφορών, ο οποίος τώρα θυμήθηκε τον ρόλο του, να πηγαίνει να δει το παλαιό τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης και τον κ. αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πηγαίνει στο γιαπί, όπου πρέπει να εγκατασταθεί το άλλο σύστημα τηλεδιοίκησης που εκκρεμεί. Οι κινήσεις αυτές συνιστούν υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και προκαλούν σύγχυση», δήλωσε.

Για τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις

Αναδεικνύοντας το διακύβευμα των εκλογών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως «το ερώτημα είναι σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε. Ο θυμός εκεί έξω κεφαλοποιείται, εμπεδώνεται μέσα μας και πρέπει να μετουσιωθεί σε ενεργητική πράξη ανατροπής, όχι άρνησης και μηδενισμού, με ορίζοντα το μέλλον της χώρας».

Για τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία σημείωσε ότι «νλέπουμε μία διόγκωση στην αναποφάσιστη ψήφο και μία τάση ενίσχυσης των άκρων, η οποία πρέπει να ανακοπεί».

Και τόνισε πως εάν οι αναποφάσιστοι συνεχίσουν να απογοητεύονται από τον πολιτικό διάλογο, «είναι σαφές ότι ή θα απέχουν ή θα κατευθυνθούν προς μία αντισυστημική ψήφο. Το στοίχημα για τη δημοκρατία μας είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους και να μιλήσουν πολιτικά».

Σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το βαθύ, αναχρονιστικό κράτος και πώς αλλάζει. Είναι βαθύ κράτος να είσαι στα ηνία της χώρας και να μοιράζεις πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους φίλους και τους ημετέρους, με όρους ευνοιοκρατίας», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

Και προσέθεσε: «Είναι βαθύ κράτος να στήνεις ένα σύστημα υποκλοπών και παρακολουθήσεων μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.

»Είναι βαθύ κράτος να έχεις μία σύμβαση, που θα είχε σώσει δεκάδες ζωές, κλειδωμένη μέσα σε συρτάρια πολλών υπηρεσιών και την ίδια ώρα να ‘χορεύουν’ οι απευθείας αναθέσεις, παντού.

»Είναι βαθύ κράτος, να κάνεις κομματικούς διορισμούς σταθμαρχών με υπέρβαση ορίων ηλικίας και να έχεις βάλει κομματικά παιδιά της ΟΝΝΕΔ στους Οργανισμούς».

Για τις υποκλοπές

Ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε πως η Ελλάδαμ υπάρχει κίνδυνος να αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος, μόνο υπό γεωγραφικούς όρους, μετά και το δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αποκαλύπτει ταυτόχρονη παρακολούθηση στελέχους της Meta (Facebook) στην Ελλάδα μέσω του Predator και από την ΕΥΠ, ενώ θύμισε την πρόσφατη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συναντήσει την Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Είμαστε εμείς και η Πολωνία του πρώην προέδρου κ. Κατσίνσκι, που έχουμε αρνηθεί θεσμική συνάντηση με Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα για τις ελευθερίες των πολιτών. Δεν ξέρω εάν αυτό περιποιεί τιμή στη χώρα μας. Εμάς μας φαίνεται ανατριχιαστικό».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στη δήλωση του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «το θέμα είναι μετά τις εκλογές η χώρα να έχει τη σωστή κυβέρνηση», τονίζοντας πως κάθε εκλογική διαδικασία, «με όποιο εκλογικό σύστημα και αν διεξάγεται, μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι, πράγματι, ποια κυβέρνηση;

»Μία κυβέρνηση που θα αναπαράξει συγκεντρωτικά μοντέλα αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας ή μία κυβέρνηση η οποία, στο όνομα της σταθερότητας, θα εφαρμόσει πολιτικές στασιμότητας, που δεν θα κάνουν καλό στον τόπο;

»Εμείς μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας με τους πολίτες. Έχουμε προτείνει δέκα σημεία πολιτικής, τα οποία για μας είναι ταυτοτικά και αξιακά. Εφόσον έχουμε μία ισχυρή εντολή, θα έχουμε την δυνατότητα να επιβάλλουμε την πολιτική αλλαγή και ένα νέο πολιτικό παράδειγμα.

»Είναι πρώιμο, χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο ελληνικός λαός και χωρίς τις κάλπες, που είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, να μιλάμε αυτή τη στιγμή για μετεκλογικές συνεργασίες», τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος.

Και προσέθεσε πως ειδικά μετά τα Τέμπη, «έχουμε φύγει από τις συνθήκες ‘λογιστηρίου’ στην πολιτική, πρέπει να πάμε σε μία πραγματικά πολιτική διαδικασία, με προτάσεις και πολιτικό διάλογο, ώστε να αξιολογηθούμε όλοι όπως πρέπει».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα