Με δυσκολία υποβάλουν σήμερα οι λογιστές τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις και δυσκολίες στο να δεχτεί το σύστημα ΤΑΧΙS τα συμπληρωμένα έντυπα είτε αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία είτε με διπλογραφικά.
Για τις δηλώσεις ΦΠΑ, η 31η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και αφορά όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (β΄ κατηγορίας) ενώ ισχύει το ίδιο για τις δηλώσεις ΦΠΑ συναλλαγών Ιουνίου για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (γ΄ κατηγορίας).
Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων εντοπίζεται στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη κατηγορία ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής έχει οριστεί η 9η Αυγούστου και άρα δεν τίθεται θέμα να μην προλάβουν να τις υποβάλλουν.
Γιατί υπάρχει… μποτιλιάρισμα στις δηλώσεις ΦΠΑ
Πάντως, αρμόδιες πηγές από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποδίδουν τις καθυστερήσεις στις υποβολές περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων στην αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στο σύστημα λόγω του ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες επέλεξαν την καταληκτική ημερομηνία για να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση αναφορικά με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Από την άλλη, ομαλά φαίνεται να λειτουργεί το σύστημα υποδοχής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 6.305.640 σε σύνολο περίπου 6.550.000 δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν έως την Παρασκευή 2 Αυγούστου, που είναι και τελική προθεσμία υποβολής μετά και την πρόσφατη παράταση που δόθηκε.
Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι από το σύνολο των 6.305.640 φορολογικών δηλώσεων, μία στις δύο ή ποσοστό 45,95% είναι με μηδενικό εκκαθαριστικό, δηλαδή 2.897.442 φορολογούμενοι (υπόχρεοι ή και σύζυγοι αυτών) δεν θα πληρώσουν κανένα επιπλέον ποσό φόρου. Αντίθετα, για μία στις τρεις φορολογικές δηλώσεις (34,55% επί του συνόλου) έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα για 2.178.599 δηλώσεις ο μέσος πρόσθετος φόρος να ανέρχεται σε 1.900 ευρώ και συνολικά σε 4,14 δισ. ευρώ.
Τέλος, τυχεροί είναι 1 στους 5 φορολογούμενους καθώς για εκείνους προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ειδικότερα, σε σύνολο 6.305.640 φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε επιστροφή φόρου για 1.299.600. Το συνολικό ποσό επιστροφής που θα δοθεί είναι 436,4 εκατ. ευρώ και το μέσο ποσό ανέρχεται σε 336 ευρώ.