Στη σύνταξη νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωράει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για δομικές, θεσμικές αλλά και λειτουργικές αλλαγές που διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο διάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που θα πρέπει να θεωρείτε γεγονός, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας σε ένα εμβληματικό και ιδιαίτερα φορτισμένο ζήτημα για τα πανεπιστήμια. Για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο καυτό θέμα του ασύλου αναφέρθηκε από τα Χανιά ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.
«Το κακώς εννοούμενο άσυλο της ανομίας το οποίο εμποδίζει να διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες στα Πανεπιστήμια, το να βρίσκουν καταφύγιο μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου παράνομοι πρέπει να αλλάξει. Ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα υλοποιηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Διγαλάκης. Το «καυτό» ζήτημα του ασύλου προκαλεί ήδη θυελλώδεις αντιδράσεις και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Με το δεδομένο ότι η μέχρι σήμερα νομοθεσία για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν εμποδίζει τη δίωξη εγκληματικών πράξεων στους χώρους των πανεπιστημίων θα έχει ενδιαφέρον η διατύπωση και οι αναφορές που θα γίνονται στο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νόμο 4485 του 2017 γίνεται σαφής αναφορά πως «επιτρέπονται οι αυτεπάγγελτες επεμβάσεις της αστυνομίας σε περιπτώσεις κακουργημάτων».
Το νομοσχέδιο συντάσσεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών. «Η ρύθμιση για το άσυλο θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα. Ο νόμος θα εφαρμόζεται στους χώρους του Πανεπιστημίου όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλους τους δημόσιους χώρους» δήλωσε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.
Σωτήρης Μεταξάς