Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε απολογισμός του κυβερνητικού έργου, συζητήθηκαν μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης. Ανάμεσά τους και οι ρυθμίσεις για τις πανελλήνιες και τα πανεπιστήμια.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ανέφερε πως πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αλλά και το τέλος των «αιώνιων» φοιτητών. Παράλληλα, στη δέσμη των ρυθμίσεων υπάρχει και η διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, με την αστυνομία των πανεπιστημίων.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν στην θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ο κ. Διγαλάκης ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό ακολουθεί την επαγγελματική εκπαίδευση και στόχος ήταν να αναβαθμιστεί αλλά και να δοθούν εναλλακτικές στα νέα παιδιά ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που είχαμε και φέτος όπου φοιτητές μπήκαν στο Πανεπιστήμιο με χαμηλές επιδόσεις. «Αυτό ουσιαστικά, οδήγησε στο φαινόμενο να έχουμε πολλούς αιώνιους φοιτητές. Περίπου το 30% δεν αποφοιτά από τα Πανεπιστήμια μας. Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα, αφορά στη θέσπιση μιας βάσης εισαγωγής και δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τους υποψήφιους ούτε τα μαθήματα που θα εξεταστούν. Αφορά την κατάταξη και την εισαγωγή τους».
Αναφορικά με την διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Διγαλάκης ανέφερε πως θα γίνεται σε δύο φάσεις ενώ στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. «Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων».
Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, στη δέσμη των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται η διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ. «Τα φαινόμενα παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια δεν είναι εκτεταμένα αλλά παρατηρούνται κυρίως σε Πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να ελεγχθεί διότι δεν ήταν η εικόνα ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου. Είχαμε φαινόμενα, παραεμπορίου στην ΑΣΟΕΕ, κάτι που σταμάτησε. Είχαμε πολλά φαινόμενα παραβατικότητας σε Πανεπιστημιουπόλεις, που επίσης σταμάτησαν και είχαμε και την εικόνα του Πρύτανη πριν από λίγο καιρό που προκαλεί μια εντύπωση. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα τέτοιες εικόνες και για αυτό το λόγο χρειάζονται κάποια πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν».