Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Διγαλάκης: Δεύτερο σπίτι μου το Πολυτεχνείο, εργάζομαι διαρκώς για την ανάπτυξή του

Πρέπει να διαβάσετε

Το «δεύτερο σπίτι του» στα Χανιά, το Πολυτεχνείο Κρήτης, επισκέφθηκε σήμερα ο Βασίλης Διγαλάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, με τον πρύτανη Μιχάλη Ζερβάκη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική πολυετή προσφορά του Βασίλη Διγαλάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ειδικά την περίοδο που διετέλεσε Πρύτανης (2013-2017), καθώς και στην ουσιαστική στήριξή του προς το Ίδρυμα την προηγούμενη τετραετία.

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ επισήμανε ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα δίπλα στο Ίδρυμα, το οποίο υπηρετεί από το 1996 ως Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να μεγαλώσει περαιτέρω και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς, όπως είπε, η νέα Διοίκηση έχει όραμα, στρατηγική, σχέδιο και εργάζεται για τη διαρκή βελτίωση του Ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής σημαντικού αριθμού φοιτητικών κατοικιών σε έκταση ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζοντας ότι οι νέες κατοικίες θα αποτελέσουν μία μεγάλη «ανάσα» για σημαντικό αριθμό φοιτητών, γιατί θα καλύψουν όχι μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης στέγης στα Χανιά.

Ο κ. Διγαλάκης, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία «Study in Crete» προκειμένου να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος των πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, και των ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι καθοριστικός.

«Το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ του νησιού κατά 25-30% και να προσφέρει καλές δουλειές σε νέους έλληνες επιστήμονες, που είτε βρίσκονται στη χώρα μας είτε έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Διαθέτουμε δυναμικά και εξωστρεφή πανεπιστήμια, υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού, ιστορία και πολιτισμό, στρατηγική γεωγραφική θέση, θαυμάσιο περιβάλλον και κλίμα, ενώ η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού έγιναν πολλά και στοχευμένα βήματα, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Υφυπουργός, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δόθηκε η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ιδρύουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα για αλλοδαπούς φοιτητές και ενισχύθηκε η εξωστρέφεια και η διεθνοποίησή τους με την υποστήριξη των συνεργασιών τους με πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδιαίτερα των ΗΠΑ. «Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών είναι ήδη ορατά. Ιδρύθηκαν τα πρώτα ξενόγλωσσα προγράμματα για αλλοδαπούς φοιτητές, με μεγάλη επιτυχία και ζήτηση. Αγγλόφωνο πρόγραμμα στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας του ΕΚΠΑ. Προγράμματα Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο πλαίσιο του προγράμματος PHAROS 2022, εκπρόσωποι 15 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων επισκέφτηκαν το φθινόπωρο το Πολυτεχνείο Κρήτης, συνομίλησαν με τη Διοίκηση, καθηγητές και ερευνητές του Ιδρύματος, επισκέφτηκαν εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και οι συνεργασίες αυτές ενδυναμώνουν και φέρνουν ακόμα πιο κοντά τον στρατηγικό στόχο ανάδειξης της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού “Study in Crete”», τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα