Για τις εικόνες θαλάσσιας «ρύπανσης» στο βόρειο θαλάσσιο μέτωπο του νομού Ηρακλείου μίλησε στην Τηλεόραση CRETA η διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Στέλλα Ψαρρά.
Η ίδια δήλωσε έκπληκτη για τη «βιασύνη» του λιμενικού να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως το φαινόμενο οφείλεται σε συγκέντρωση ποσότητας φυτοπλαγκτόν, καθώς όπως αναφέρει τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης δεν έχουν γίνει αναλύσεις από ειδικούς.
Η κα Ψαρρά δήλωσε προβληματισμένη για τη «σπουδή του λιμεναρχείου να απορρίψει το ενδεχόμενο ρύπανσης».
«Φαίνεται πως υπάρχει μία εξέλιξη του φαινομένου από την περιοχή των Λινοπεραμάτων μέχρι τον Καρτερό, το Τομπρούκ, το Κοκκίνη και τη Χερσόνησο, σαν να εξασθενεί το φαινόμενο αυτό σταδιακά από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα, γιατί αυτή είναι και η κυκλοφορία στα νερά στο παράκτιο κομμάτι της περιοχής», ανέφερε η κα Ψαρρά.
«Τις πρώτες ημέρες είδα από το ίδιο το Λιμενικό και αναφορές ότι ίσως η «ρύπανση» να προέρχεται και από κάποιο σκάφος, τώρα λένε ότι ήταν φυτοπλαγκτόν, δεν ξέρω που το στηρίζουν αυτό», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ δεν αρκεί να γίνουν δειγματοληψίες, αν τα δείγματα αυτά δεν αναλυθούν από ειδικούς. «Αν έχουν αναλυθεί αυτά τα δείγματα θα πρέπει να αναφερθεί ποιος τα ανέλυσε. Τα ανέλυσε κάποιος ειδικός; Τα ανέλυσε κάποιο στέλεχος του ΕΛΚΕΘΕ στην Αθήνα, κάποιος ειδικός βιολόγος και είπε πως αυτό είναι όντως φυτοπλαγκτόν;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο η ίδια τόνισε πως μπορεί όντως να πρόκειται για φυτοπλαγκτόν ή έναν συνδυασμό φαινομένων αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά.
«Όσο κακό είναι να πανικοβάλλουμε τον κόσμο και να τον τρομοκρατούμε, εξίσου κακό είναι και να τον εφησυχάζουμε. Αυτό που είναι κακό να γίνεται είναι κακή χρήση της επιστημονικής γνώσης», κατέληξε η κα Ψαρρά.
Δείτε όλα όσα είπε η διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Στέλλα Ψαρρά στην Τηλεόραση CRETA εδώ.