Ο κύριος Μανώλης Φουκαράκης δραστηριοποιείται στον τομέα της Εκπαίδευσης από το 1979 έως και σήμερα στο Νομό Ηρακλείου. Πρόεδρος του Κολλεγίου Κρήτης MBS, με συνεργασίες κύρους και διεθνή αποδοχή για την παροχή Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είναι ο πλέον ειδικός για να μας μιλήσει σήμερα, στη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης.
1ο ερώτημα – Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σήμερα και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι σημαίνει εκπαίδευση για εσάς προσωπικά, έπειτα από την 43 ετών ενασχόλησή σας;
Η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την ανάπτυξη της συνείδησης και της ανασύστασης της κοινωνίας, αποτελώντας τη ψυχή της, καθώς μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Έπειτα από τα 43 μου έτη στην εκπαίδευση, θα μπορούσα να την παρομοιάσω ως ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, γνώσεις και σοφία.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι απαραίτητο για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής. Η εκπαίδευση, σε οποιοδήποτε επίπεδο (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) είναι βασική υποχρέωση να είναι ποιοτική. Η ποιοτική εκπαίδευση έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη των κοινωνιών, την καταπολέμηση της ανεργίας, την εξάλειψη της φτώχειας, την ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων, την ενίσχυση του πολιτισμικού επιπέδου και την ανάπτυξη υφιστάμενων και μελλοντικών επιστημών.
Νιώθω ευλογημένος που όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλω με το έργο μου στην εκπαίδευση, για ένα καλύτερο αύριο της κοινωνίας.
2ο ερώτημα – CoVid19 και εκπαίδευση. Πώς πιστεύετε ότι επηρέασε η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης τους φοιτητές, τη Διοικητική και Ακαδημαϊκή σας ομάδα;
Η πανδημία του Covid-19 είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά την υφήλιο, επηρεάζοντας περίπου 220 εκατομμύρια σπουδαστές. Τις πρωτόγνωρες αυτές προκλήσεις τις αντιμετωπίσαμε άμεσα με αντικατάσταση της δια ζώσης με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, με βασικό στόχο να παραμείνει κατά το δυνατόν ανεπηρέαστη η μαθησιακή διαδικασία και να μην υστερήσουν οι προσδοκώμενοι μαθησιακοί στόχοι. Χωρίς καμία αμφιβολία, η χρήση των νέων τεχνολογιών είχε ήδη επηρεάσει την ανώτατη εκπαίδευση, με την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία να αναδεικνύεται ως ένας εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης, ενώ συνεχώς περισσότερα ακαδημαϊκά προγράμματα προσφέρονται εξ’ αποστάσεως. Σε αυτή τη νέα εποχή του Covid-19 αρχίσαμε να κατανοούμε το ρόλο του «ηλεκτρονικού διδασκάλου» και την εικονική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε και η σημασία του «ζωντανού εκπαιδευτικού» που ανέξοδα δεν μπορεί να αντικατασταθεί, καθόσον βρίσκεται στον πυρήνα του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι, της μεταφοράς γνώσεων και της διαμόρφωσης κριτικής ικανότητας των σπουδαστών, παράγοντες που μόνο δια της ζώσης εκπαίδευσης μπορούν να αναδειχθούν.
3ο ερώτημα – Κύριε Φουκαράκη, τι πιστεύετε ότι απαιτούν οι σύγχρονες διεθνείς αγορές από τους σημερινούς πτυχιούχους και με τι εφόδια μπορούν να εξασφαλίσουν μία επιτυχημένη καριέρα στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας;
Είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Ο κάθε υποψήφιος που αποφασίζει να παρακολουθήσει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα, θα πρέπει να το διερευνήσει ουσιαστικά και εις βάθος, ώστε να επιλέξει εκείνο που του προσφέρει τα περισσότερα εχέγγυα για την αγορά εργασίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Οι σύγχρονες διεθνείς αγορές είναι, πλέον, πολύ απαιτητικές. Επιζητούν πτυχιούχους, οι οποίοι όλο και περισσότερο εμπλουτίζουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ, τόσο με μεταπτυχιακές ή/ και διδακτορικές σπουδές, έχουν ανεπτυγμένη κριτική σκέψη και αναπτύσσουν συνεχώς τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Η δια βίου εκπαίδευση και εξέλιξη, αποτελεί μονόδρομος στην σύγχρονη εποχή των διεθνών αγορών. Οι νέοι πτυχιούχοι, θα πρέπει να είναι ευέλικτοι στις όποιες μεταβολές μπορεί να επηρεάσουν την εργασία τους, με όρεξη για δουλειά και ομαδικό πνεύμα. Να επιμένουν στους στόχους τους και να έχουν όραμα.
Δεδομένων αυτών των συνθηκών που διέπουν τις αγορές εργασίας και καθώς το ακαδημαϊκό υπόβαθρο κατέχει ουσιαστικό ρόλο στα χαρακτηριστικά των υποψήφιων εργαζομένων, θα ήθελα, να τονίσω ότι οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να ελέγξουν τη δομή του προγράμματος σπουδών του φορέα εκπαίδευσης (είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού) στον οποίο απευθύνονται, τις υποδομές για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος, το ερευνητικό έργο που θα εισπράξουν και το ακαδημαϊκό προσωπικό του φορέα. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουν την αξιοπιστία και το κύρος του εκπαιδευτηρίου.
Όλα αυτά καθορίζουν και ολοκληρώνουν την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του πτυχιούχου, ώστε να αποκτήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
4ο ερώτημα – Μια συμβουλή για τους νέους.
Να δουλεύετε σκληρά και η ανταμοιβή θα έρθει με την εκπλήρωση των ονείρων σας! Με πίστη, ταπεινότητα, υπομονή και τόλμη. Να θυμάστε ότι είστε το μέλλον αυτής της χώρας και ότι η χειρότερη τακτική στον κόσμο είναι η αδράνεια. Καλή σταδιοδρομία από καρδιάς σε όλους τους νέους.