Επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συντονίζει ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό project που φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε επαναστατικές στρατηγικές και θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Πρόκειται για έρευνα αιχμή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και τα πρώτα συμπεράσματα ανοίγουν νέους δρόμους τόσο για την ανακάλυψη νέων αντικαρκινικών θεραπειών όσο και για την αποτελεσματική μείωση της τοξικότητας των θεραπειών που εφαρμόζονται σήμερα.
Για την υλοποίηση αυτής της ερευνητικής αποστολής, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ Αλέξανδρος Λάππας, συντόνισε ένα διεπιστημονικό δίκτυο συνεργασίας Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών επιστημονικών ομάδων. Μιλώντας στην εκπομπή De Facto της Tηλεόρασης CRETA τόνισε πως «η έρευνα επιχειρεί να διευρύνει την αποτελεσματικότητα μεθόδων χρήσης θερμότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Είμαστε σε προκλινική φάση και στη συνέχεια θα περάσουμε στην κλινική μελέτη».
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι η χρήση νανοκρυστάλλων, δηλαδή μικροσκοπικών σωματιδίων, που εγχέονται σε καρκινικό ιστό και θερμαίνονται από εξωγενή ερεθίσματα ανοίγει τον δρόμο για νέες πρωτοποριακές θεραπείες. Ταυτόχρονα, η μέθοδος αυτή συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της τοξικότητας των αντικαρκινικών θεραπειών.
«Όταν οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι αποκτήσουν τις κατάλληλες ατέλειες στη δομή τους, ρυθμίζουν τις ηλεκτρονικές τους ιδιότητες με τρόπο που ευνοεί τη μετατροπή της ενέργειάς τους σε θερμότητα. Η μεταβολή της συμμετρίας, λόγω κενών θέσεων στο πλέγμα, τροποποιεί τη μαγνητική απόκριση του νανοκρυστάλλου προς την ευνοϊκή κατεύθυνση. Λόγω της αταξίας που προκαλείται στη δομή του, γίνεται πιο δύσκολη η συλλογική χαλάρωση των στοιχειωδών μαγνητών που τον αποτελούν. Αυτή η αξιοσημείωτη ιδιότητα επιτρέπει τη σχεδόν δεκαπλάσια έκλυση θερμικής ενέργειας, σε σχέση με άλλα νανοϋλικά που στερούνται δομικών ατελειών» εξηγεί ο κ. Λάππας
Κλειδί στην παρούσα ανακάλυψη αποτέλεσε η χρήση εξαιρετικά ισχυρής ακτινοβολίας φωτός που παράγεται κατά την επιτάχυνση σωματιδίων, στις υποδομές μεγάλων ερευνητικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ.
Σωτήρης Μεταξάς