Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, Die Welt, και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, οι Ευρωπαίοι θα κατευθυνθούν και πάλι προς τα παραδοσιακά κόμματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ του επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Θεμάτων της εφημερίδας Κλάους Γκέιγκεραναφέρει, μεταξύ άλλων πως ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurría εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα κατευθυνθούν και πάλι προς τα παραδοσιακά κόμματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. «Τα ακραία κόμματα χάνουν την ορμή τους, όπως μπορεί κανείς να δει στα αποτελέσματα των εκλογών», δήλωσε ο Gurría σε συνέντευξή του στη WELT.
Η φύση της κρίσης του κορωνοϊού θα διασφαλίσει ότι τα εθνικιστικά κόμματα θα χάσουν οριστικά σε υποστήριξη. «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία σε αυτήν την πανδημία. Αυτή η κρίση αφορά το δικό μας σώμα, τίποτα δεν θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά». Εάν οι άνθρωποι δουν ότι η κυβέρνησή τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση, «τότε η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει». Στην Ιταλία και τη Γερμανία, εμφανίστηκαν κατά την πρώτη κρίση του Ευρώ αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
«Η δημιουργία του Ταμείου για τον κορωνοϊό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία»
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δεν πιστεύει ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων, όπως συνέβη τότε. Αντιθέτως, θεωρεί τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης όγκου 750 δις Ευρώ ως κεντρικής σημασίας απόφαση για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Η δημιουργία του Ταμείου για τον κορωνοϊό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Για πρώτη φορά η Ευρώπη τόλμησε να αναλάβει ρίσκο από κοινού». Η κρίση του κορωνοϊού προώθησε την ευρωπαϊκή ενοποίηση πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα ήταν δυνατό πριν από την πανδημία. Ο Gurría κάλεσε τους Γερμανούς να επιδείξουν αλληλεγγύη και να μην αντιμετωπίσουν με υπεροψία τις χώρες-λήπτες των ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Η Ιταλία θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης
Η ΕΕ συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα Ταμείο βοήθειας όγκου 750 δις Ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα αντλεί για πρώτη φορά από κοινού κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές. Η Ιταλία θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς επλήγη περισσότερο από το πρώτο κύμα της κρίσης. Οι επικριτές του Ταμείου επιχειρηματολογούν ότι η μεταφορά των χρημάτων δεν συνδέεται με τη υιοθέτηση μέτρων λιτότητας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τις δικαιούχες χώρες, προκειμένου να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα τις προϋποθέσεις ευημερίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έδρα το Παρίσι, γιόρτασε τα 60α του γενέθλια τον Δεκέμβριο. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών του Μεξικού Gurría θα αποχωρήσει από την ηγεσία του Οργανισμού τον Μάιο, μετά από θητεία 14 ετών.
Πηγή: iefimerida.gr