Κανείς δε θα έλεγε «όχι» σε μερικά αναζωογονητικά λεπτά χαλάρωσης στο υδρομασάζ. Από την ανακούφιση των μυών, μέχρι την ενίσχυση της διάθεσης, μπορεί κανείς να αντλήσει πολλά οφέλη από αυτή την ευχάριστη δραστηριότητα.
Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται στο American Journal of Physiology, τα οφέλη δε σταματούν εκεί. Η θεραπεία με υδρομασάζ μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Portsmouth διεξήχθη σε μια μικρή ομάδα 14 συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια δοκιμή δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν έναν κύκλο 8-10 εμβαπτίσεων διάρκειας 1 ώρας η καθεμιά σε ένα υδρομασάζ με τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει τους 40°C. Κατά τη διάρκεια των εμβαπτίσεων, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό κάθε 15 λεπτά. Στόχος ήταν να αυξηθεί με ασφάλεια η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος των συμμετεχόντων στους 38,5 – 39°C.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι η επαναλαμβανόμενη εμβάπτιση σε ζεστό νερό οδήγησε σε βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη – που σημαίνει ότι ο οργανισμός παρήγαγε ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Ενώ τα επίπεδα γλυκόζης παρέμειναν σταθερά, τα επίπεδα ινσουλίνης μειώθηκαν, υποδεικνύοντας ότι ο οργανισμός των συμμετεχόντων απαιτούσε λιγότερη ινσουλίνη για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Η εμβάπτιση σε ζεστό νερό βοήθησε την καρδιά των συμμετεχόντων να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας την απαιτούμενη προσπάθεια, ακόμη και μέρες μετά τις συνεδρίες. «Όταν το σώμα εκτίθεται σε θερμότητα, προσαρμόζεται μειώνοντας τη θερμοκρασία του και τις ενεργειακές δαπάνες σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό απαιτεί λιγότερη παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, που σημαίνει ότι η καρδιά δεν χρειάζεται να αντλεί τόσο δυνατά», εξήγησε ο δρ. Thomas James, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Αυτή η μείωση της πίεσης μεταφράζεται σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένη καταπόνηση της καρδιάς.
Ο Δρ. James υπογράμμισε κι άλλο ένα βασικό εύρημα: «Παρατηρήσαμε ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, κάτι που σημαίνει πιθανότατα ότι το σώμα είναι καλύτερα εξοπλισμένο να ανταπεξέλθει σε σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης. Ίσως λοιπόν οι άνθρωποι ενθαρρυνθούν να κινούνται περισσότερο, κάτι που είναι επίσης σημαντικό για τη διαχείριση της πάθησης».
Ένα βήμα προς την καινοτόμο διαχείριση του διαβήτη
Τα αποτελέσματα αυτής της μικρής κλίμακας μελέτης υποδεικνύουν συναρπαστικές δυνατότητες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, υποστηρίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία και ενθαρρύνοντας τη σωματική δραστηριότητα, η θεραπεία με υδρομασάζ θα μπορούσε να συμπληρώσει τις παραδοσιακές θεραπείες όπως η διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή. Αν και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων.
Ο Δρ. Ant Shepherd από τη Σχολή Ψυχολογίας, Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων λέγοντας: «Αν μπορέσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη, το πάγκρεάς τους θα παράγει λιγότερη. Δεδομένου ότι το πάγκρεας έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα».