Μητρώο διαθηκών δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο όλες οι διαθήκες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοσιεύονται σε μια πλατφόρμα με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, 71 χρόνια μετά την αρχική νομοθέτηση του «Μητρώου Αδημοσίευτων Διαθηκών», το εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά ανοίγοντας ένα νέο ψηφιακό ορίζοντα για τη δημοσίευση των διαθηκών (ιδιόχειρων, μυστικών και δημόσιων) μέσω πλατφόρμας, την οποία θα διαχειρίζεται ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης που θα συμπεριληφθεί στις προωθούμενες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας συζητήθηκαν σε ευρεία κλίμακα από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στον οποίο θα περιληφθούν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Ελένη Κοντογεώργου, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πέλοπα Λάσκου, και του διαχειριστή της πλατφόρμας.
Τι αλλάζει στις διαθήκες με το ηλεκτρονικό μητρώο
Σε αυτό το Μητρώο θα καταχωρίζονται όλες οι αδημοσίευτες διαθήκες, χωρίς να αποκαλύπτεται το περιεχόμενό τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αντί να διατηρεί στο σπίτι του τη διαθήκη μπορεί να την καταθέσει σε συμβολαιογράφο και να φυλάσσεται εκεί με όλες τις δικλίδες ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων του εν ζωή διαθέτη.
Σε περίπτωση που μετά τον θάνατο του διαθέτη βρεθεί η διαθήκη, τότε αυτή συνοδευόμενη από την αναγκαία ληξιαρχική πράξη θανάτου θα μπορεί, αντί να κατατίθεται στα δικαστήρια, να προσκομίζεται σε συμβολαιογράφο και να αναρτάται στο Μητρώο Διαθηκών.
Μετά τη δημοσίευση της διαθήκης στο μητρώο ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να συντάσσει πρακτικό δημοσίευσης, το οποίο θα αναρτάται στην πλατφόρμα.