Στη διάσωση 29 πολιτών Νεπάλ, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, προχώρησαν οι Αρχές, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στη γραμμή υποστήριξης της ΜΚΟ Α21 (1109).
Τα θύματα εργάζονταν χωρίς αμοιβή, υπό συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής βίας, με παρακράτηση των εγγράφων και των τηλεφώνων τους, περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων και πλήρη αποκοπή από οποιαδήποτε επικοινωνία με τρίτους.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί υπήκοοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρίπολης, με την υποστήριξη αρμόδιων φορέων, ενώ τον συντονισμό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των θυμάτων και τη δρομολόγηση της καταγραφής τους ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ). Το σχέδιο εκτελέστηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ A21, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εταίρο της ΓΓΕΠΘΠ στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
Σε δήλωσή της, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σέβη Βολουδάκη, ανέφερε: «Η επιχείρηση διάσωσης αυτών των ανθρώπων δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη επιτυχία των αρμόδιων αρχών. Είναι μια ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στη σύγχρονη δουλεία, που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται δίπλα μας. Η επιτυχής διάσωση αποδεικνύει πως όταν οι θεσμοί συνεργάζονται με ταχύτητα, επαγγελματισμό και ανθρωπιά, μπορούμε να πετύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, ενισχύοντας τα εργαλεία πρόληψης, εντοπισμού και αποκατάστασης. Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι ευθύνη όλων – είναι ζήτημα δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»
Το περιστατικό αναδεικνύει εμπράκτως τη σημασία ύπαρξης ενός θεσμικού και επιχειρησιακού μηχανισμού, όπως η ΓΓΕΠΘΠ, ο οποίος μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά σε περιστατικά παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η προστασία των θυμάτων και η απόδοση δικαιοσύνης στους δράστες αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.