Εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας για τη Λιβύη μένει, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική» και το ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φέρει «τεράστιες ευθύνες».
Στην «αντεπίθεση» πέρασε αργα το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε:
«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά».
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.
Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και ο Στέλιος Πέτσας δήλωσαν την Τρίτη ότι η Αθήνα ζήτησε από το Βερολίνο να συμπεριληφθεί στη λίστα των συμμετεχόντων της διάσκεψης.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε τελικά να συμμετάσχει στη Διάσκεψη.
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Θανάση Τσίτσα, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζονται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Οι ηγέτες της Λιβύης που αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός είναι ένα θετικό βήμα. Αυτό πρέπει να ακολουθείται από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα κόμματα της Λιβύης και δεν τους επιβάλλεται. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας σταθερής παύσης των εχθροπραξιών. Το αποτέλεσμα του διεθνούς διαλόγου μεταξύ Γερμανίας και ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, η έναρξη διαλόγου εντός της Λιβύης, η απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να δώσει, όμως, το «παρών» η Άγκυρα, η οποία συμμετείχε και στις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Μόσχα.
Μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων αυτών και την αποχώρηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του δεν θα διστάσει να δώσει του ένα «μάθημα» εάν συνεχίσει την επίθεση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργότερα πως ο Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για να συζητήσει τη συμφωνία με τους ηγέτες των φυλών.
«Πυρά» κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση
Η απόφαση του Βερολίνου να μην καλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
«Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες– την Αλγερία και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει ακόμη ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και καταλήγει: «Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες
«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό» σχολίασε το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.
ΜέΡΑ25: Διεθνής απομόνωση της χώρας
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη διατυπώνει σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 κ. Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι: «εκτός των συνομιλιών για τη Λιβύη θα βρεθεί η χώρα μας στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το εν λόγω θέμα στο Βερολίνο την Κυριακή 19/1/2020 και στην οποία θα λάβει φυσικά μέρος και η Τουρκία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι το “ναι σε όλα” και η ανεύθυνη υπακοή σε Τράμπ-Νετανιάχου-Πολυεθνικές από τη μια και Τρόικα-Βρυξέλλες από την άλλη, μόνο επιζήμια είναι και απομονώνει τη χώρα διεθνώς».
Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα
«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018)» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου».
«Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται» καταλήγει ο κ. Πέτσας.
Πηγή: cnn.gr