διαΝΕΟσις: Οι αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού μέσα από τέσσερεις «πυλώνες»

Οι αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού, αποτελέσαν το κύριο θέμα ερευνών του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις. Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η υπεύθυνη επικοινωνίας, Χριστιάννα Παπαγεωργάκη, σημείωσε ότι «το τουριστικό προϊόν μετασχηματίζεται και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες».

Σύμφωνα με την ίδια, η διαΝΕΟσις ανοίγει τον «φάκελο» του τουρισμού, με αφορμή τέσσερις ερευνητικές πρωτοβουλίες.

Η πρώτη αφορά στην αξιοποίηση των τουριστικών λυμένων, δεδομένου ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση και την εθνική οικονομία.

«H Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, έχοντας μια ακτογραμμή 13.700 χιλιομέτρων, από την οποία όμως λείπουν τουριστικοί λυμένες. Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα, στοχεύει στην κατάθεση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου τουριστικών λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών προς όφελος της εθνικής οικονομίας», ανέφερε η κα. Παπαγεωργάκη.

Παράλληλα, δεύτερη πρωτοβουλία, αφορά στη τουριστική προώθηση των περιοχών NATURA, χωρίς να δημιουργούνται πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον. «Θα δημιουργήσουμε μια στρατηγική, για την ενίσχυση του τουρισμού στις περιοχές NATURA, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη ζήτηση για αυτές. Πρέπει να διευκολυνθεί η επίσκεψή τους, χωρίς φυσικά να επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον».

Η τρίτη πρωτοβουλία περιλαμβάνει το κομμάτι του τουρισμού υγείας και τρίτων ηλικιών. Σύμφωνα με την κα. Παπαγεωργάκη, επικαιροποιείται μια μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία. «Η αύξηση του μέσου όρου ζωής θα έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία τουριστών μεγαλύτερης ηλικίας να επισκεφθούν τη χώρα μας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να τους υποδεχτούμε».

Κλείνοντας, ο τέταρτος πυλώνας αναφέρεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό. «Η μέση θερμοκρασία αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2.5 μονάδες μέχρι το 2050 και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό», επεσήμανε κλείνοντας η κα. Παπαγεωργάκη.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα