του Σωτήρη Μεταξά
Σε καλοκαιρινό εφιάλτη με απρόσμενες διαστάσεις και σαρωτικές επιπτώσεις εξελίσσεται το φαινόμενο της λειψυδρίας στην Κρήτη. Παρατεταμένη ανομβρία, διαδοχικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και απειλή ερημοποίησης σε όλο και περισσότερες περιοχές της ενδοχώρας έχουν σημάνει συναγερμό σε φορείς της του νησιού που αναζητούν λύσεις σε αυτόν τον “γόρδιο δεσμό”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», το πρόβλημα έχει πάρει ήδη εκρηκτικές διαστάσεις στην κρητική ύπαιθρο με αποτέλεσμα οι δήμοι Φαιστού και Βιάννου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ σχετικό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν με διαδικασίες κατεπείγοντος και οι δήμοι Αρχανών Αστερουσίων, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδας.
Ενδεικτικό του προβλήματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πολλές γεωτρήσεις έχουν στην κυριολεξία “στεγνώσει”.
“Πριν από μερικές δεκαετίες βρίσκαμε νερό στα 15 μέτρα. Σήμερα οι καινούργιες γεωτρήσεις έχουν βάθος μέχρι και τα 150 μέτρα καθώς ο υδροφορέας έχει υποχωρήσει σε δραματικά επίπεδα”, σημείωσε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο δήμο Βιάννου καθώς τα αποθέματα νερού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και η λύση των γεωτρήσεων είναι μονόδρομος για τη βραχυπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος.
“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αποθέματα νερού και τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι γεωτρήσεις είναι μία λύση ανάγκης καθώς το κόστος έχει ανέβει στα ύψη ενώ σε πολλές περιπτώσεις το βάθος μία γεώτρησης όπου εντοπίζουμε νερό ξεπερνάει τα 200 και τα 300 μέτρα”, δήλωσε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.
Η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.
Ο άνυδρος χειμώνας, η δεύτερη διαδοχική χρονιά με περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στο νησί σε συνδυασμό με τους ακραίους καύσωνες που καταγράφονται έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με δραματικές επιπτώσεις.
“Απαιτούνται λύσεις τόσο βραχυπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα αποθέματα νερού δεν επαρκούν. Γίνονται προσπάθειες για να βγει το καλοκαίρι με τις μικρότερες δυνατές απώλειες αλλά πρέπει η πολιτεία να διαμορφώσει συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της κατάστασης“, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης.
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται και ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων. “Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του δήμου είναι απίστευτα πιεσμένη επειδή υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης και την ίδια στιγμή έχει πέσει η στάθμη του νερού στις υφιστάμενες γεωτρήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές με πολύ σημαντικά προβλήματα και κάθε μέρα δίνουμε μάχη για να τα αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης.