Διαδηλώσεις στη Σερβία ενάντια στην οπλοκατοχή – Ζητούν παραίτηση κυβερνητικών στελεχών

Πρέπει να διαβάσετε

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της βίας και της οπλοκατοχής στο Βελιγράδι και την πόλη Νόβι Σαντ, μετά τους δύο μαζικούς πυροβολισμούς την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, εκ των οποίων και οκτώ παιδιά.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν την παραίτηση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και να βάλουν «λουκέτο» οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που προωθούν τη βία, σύμφωνα με το BBC.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έσπευσε να καταδικάσει τις διαδηλώσεις, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως εκμεταλλεύεται μια εθνική τραγωδία για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Ωστόσο, «σήκωσε το γάντι» και δήλωσε έτοιμος να δοκιμάσει τη δημοτικότητα του κόμματός του σε πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι και δεν θα υποχωρήσω ποτέ ενώπιον του δρόμου και του όχλου. Αν θα είναι ανασχηματισμός της κυβέρνησης ή εκλογές, θα το δούμε», δήλωσε στην σερβική τηλεόραση.

Να σημειωθεί, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα αναμένεται να διεξαχθούν το 2026.

 

Πλήθος κόσμου πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης πίσω από ένα πανό που έγραφε «Η Σερβία ενάντια στη βία».

«Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Περιμέναμε πάρα πολύ, μείναμε σιωπηλοί πάρα πολύ καιρό, κλείσαμε τα μάτια μας πάρα πολύ», δήλωσε μία δασκάλα, η Μαρίνα Βιντόγεβιτς, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Θέλουμε ασφαλή σχολεία, δρόμους, χωριά και πόλεις για όλα τα παιδιά».

Χιλιάδες συμμετείχαν επίσης στην πόλη του Νόβι Σαντ, όπου οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πέταξαν λουλούδια στον ποταμό Δούναβη στη μνήμη των θυμάτων.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σερβίας.

Ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας, Μπράνκο Ρούζιτς, παραιτήθηκε την Κυριακή (7/5), επικαλούμενος την «τραγωδία» της πρόσφατης σφαγής στο σχολείο κατά την επιστολή παραίτησής του.

Σημειώνεται ότι, η Σερβία έχει τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στην Ευρώπη. Μια έρευνα του 2018 δείχνει ότι για κάθε 100 άτομα στη Σερβία, υπάρχουν 39 όπλα, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν διαθέτουν καν άδεια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βούτσιτς έδωσε διορία ενός μηνός για την παράδοση παράνομων όπλων, με τους ανθρώπους να μπορούν να παραδόσουν τα όπλα τους στην αστυνομία χωρίς ποινές.

Την πρώτη ημέρα της αμνηστίας παραδόθηκαν περίπου 1.500 όπλα, σύμφωνα με τις σερβικές αστυνομικές αρχές.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα