Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Φιλοσοφικά θέματα στον Ερωτόκριτο του Κορνάρου ΙΙ. Το πάθος του έρωτα» διοργανώνει τη Τετάρτη 07 Απριλίου 2021, ώρα 7:00μ.μ. η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος.
Εισηγητής ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ευάγγελος Βανταράκης.
Την περίοδο της Αναγέννησης αναζωπυρώνεται στη Δυτική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία το φιλοσοφικό ενδιαφέρον για το θέμα του έρωτα, σε συνάρτηση με τη μετάφραση και έκδοση των σχετικών πλατωνικών και νεοπλατωνικών συγγραμμάτων.
Σε αυτή την αναζωπύρωση πρωτοστατεί η λεγόμενη πλατωνική ακαδημία της Φλωρεντίας. Υπό την άμεση ή έμμεση επίδρασή της, γράφεται μια σειρά πραγματειών και διαλόγων με θέμα τον έρωτα.
Έχουν αυτά τα έργα σχέση με τον Ερωτόκριτο;
Μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατανόηση του κειμένου;
Είναι δυνατόν να διακρίνουμε διαφορετικά είδη έρωτα; Και αν ναι, τι είδους
είναι ο έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας;
Επίσης, ποιος κρητικός φιλόσοφος συνδέεται με τους νεοπλατωνικούς
της Φλωρεντίας και έγραψε στην Κρήτη ένα έργο το οποίο επηρέασε τον Σπινόζα;
Ο Βαγγέλης Βανταράκης γεννήθηκε το 1967 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στη Σητεία. Σπούδασε Κοινωνιολογία στην Πάντειο σχολή. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A.) με ειδίκευση στον τομέα «Ιστορία και πολιτισμοί» στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (École des Hautes Études en Sciences Sociales) του Παρισιού υπό την επίβλεψη του Κορνήλιου Καστοριάδη. Είναι διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει το έργο Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας του Ντεκάρτ και την Ηθική του Σπινόζα. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Από τη λατρεία του παλιού στην επιδίωξη του καινούργιου. Ο Ντεκάρτ και ο πρώιμος ευρωπαϊκός νεωτερισμός
Παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση από τη
σελίδα«Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή από την πλατφόρμα Zoom κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο
https://zoom.us/j/92224624015
Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι στο YouTube “Stegi
Vitsentzos Kornaros”(https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA
<https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA?fbclid=IwAR2YNJgrC
AWIXw8EUMJGgH0M_iuqlicr5l3S3-1ixKfEyDDoSEOL5sNQkg8> )