Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Διαχρονικά περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη»

Πρέπει να διαβάσετε

Εκστρατεία ενημέρωσης για το περιβαλλοντικό δίκαιο ξεκινάει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μία σειρά από θεσμικούς φορείς και εταίρους με φόντο την εφαρμογή κανόνων προστασίας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον που «επιτάσσει» η αστικοποίηση.

Σε αυτό το σκηνικό αποτυπώνονται «περιβαλλοντικά εγκλήματα» που αφενός αλλοιώνουν τα τοπικά οικοσυστήματα αφετέρου δημιουργούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον. Το Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων αρχών αλλά και της τοπικής κοινωνίας ενώ επιχειρεί, μέσω συστημάτων ελέγχου, να βάλει ανάχωμα στο … κύμα των καταπατήσεων.

«Γίνονται διαχρονικά περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη», τόνισε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο δικηγόρος και συντονιστής του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Γιώργος Σμπώκος και συμπλήρωσε πως «το 35% του εδάφους της Κρήτης υπάγεται στο καθεστώς προστασίας Natura. Σε πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχουν χρήσεις γης είναι ευκολότερο να γίνουν καταπατήσεις. Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική δραστηριότητα μπορούν να συνυπάρξουν αλλά απαιτούνται κανόνες».

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι εταίροι του έργου LIFE Natura Themis διοργανώνουν σειρά εκπαιδευτικών ημερίδων σε όλη την Κρήτη, για στελέχη – υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ασκούν προανακριτικό έργο ή εργάζονται σε θέσεις στις οποίες απαιτείται η εμπλοκή με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στόχος της ενημέρωσης είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου.

Σωτήρης Μεταξάς 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα