Η δεύτερη φάση του οδικού χάρτη χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή στην Αγγλία.
Η κυβέρνηση επιτρέπει πλέον τις συναθροίσεις έως έξι ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν και τους κήπους ιδιωτικών κατοικιών.
Επίσης από σήμερα ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, η πρώτη και η έκτη δημοτικού, με τις τάξεις να έχουν έως και 15 παιδιά.
Μερικά δημοτικά συμβούλια έχουν δηλώσει πως τα σχολεία στις περιοχές τους θα ανοίξουν αργότερα. Πολλές είναι επίσης οι αντιδράσεις από συνδικάτα εκπαιδευτικών που λένε ότι ακόμα δεν είναι ασφαλές για τους δασκάλους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Πολλοί αναμένεται να είναι και οι γονείς που θα επιλέξουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Δημοσκόπηση δείχνει πως το 47% των γονέων είναι αρνητικοί στο άνοιγμα των σχολείων αυτή τη στιγμή, με τον Guardian να μεταφέρει εκτιμήσεις ότι το ένα από τα δύο εκατομμύρια παιδιών που μπορούν σήμερα να επιστρέψουν στα θρανία θα μείνουν σπίτι.
Ανοιχτές θα είναι επίσης από σήμερα οι υπαίθριες αγορές και οι εκθέσεις αυτοκινήτων, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα κομμωτήρια θα πρέπει να περιμένουν για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα.
Η κυβέρνηση έχει δώσει επίσης το πράσινο φως για την έναρξη από σήμερα αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.
Σε μια πρόσθεση της τελευταίας στιγμής, επιτρέπεται επίσης από σήμερα η έξοδος με μεγάλη προσοχή και αυστηρή τήρηση αποστάσεων για τα 2,2 εκατομμύρια των πλέον ευπαθών πολιτών, που τις προηγούμενες δέκα εβδομάδες τελούσαν υπό πλήρη απομόνωση κατ’ οίκον.
Στη Σκωτία επιτρέπεται πλέον η συνάθροιση έως οκτώ ατόμων από μόνο δύο νοικοκυριά, στην Ουαλία μπορούν να συναντώνται τα μέλη δύο νοικοκυριών, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία επιτρέπονται ήδη οι συναντήσεις έξι ατόμων.
Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, έχουν διατυπώσει έντονες ανησυχίες ότι η χαλάρωση είναι πρώιμη.
Παραπέμπουν στο κατώτερο του επιθυμητού επίπεδο λειτουργίας του νέου συστήματος ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων και στους ακόμα υψηλούς αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Την Κυριακή ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών ήταν 113, συγκριτικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες ημέρες, όπως γίνεται πάντα τις Κυριακές και τις Δευτέρες λόγω καθυστερήσεων στην καταγραφή τα Σαββατοκύριακα. Συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται πλέον σε 38.489. Τα νέα κρούσματα ήταν ξανά σχεδόν 2.000.
Το βράδυ της Κυριακής ο Σύνδεσμος Διευθυντών Δημόσιας Υγείας, που εκπροσωπεί τους κατά τόπους διοικητές των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, παρενέβη λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναβάλει τη νέα χαλάρωση των μέτρων.
Ο Σύνδεσμος σημείωσε ότι η άρση του lockdown αυτή τη στιγμή «δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη» και ότι εικόνες συνωστισμού στις παραλίες και στα πάρκα αυτό το Σαββατοκύριακο δείχνουν πως «το κοινό δεν τηρεί τις κοινωνικές αποστάσεις όπως έκανε πριν».
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Τζινέλ ντε Γκρουσί είπε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της σε όλη την Αγγλία ανησυχούν όλο και πιο πολύ ότι «η κυβέρνηση κρίνει λάθος την ισορροπία ρίσκου μεταξύ περισσότερης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του κινδύνου μιας νέας έξαρσης του ιού και χαλαρώνει υπερβολικά πολλούς περιορισμούς πολύ γρήγορα».
Η διευθύντρια και γενική γραμματέας του Βασιλικού Συλλόγου Νοσηλευτών ντέιμ Ντόνα Κινέρ πρόσθεσε και την ανησυχία των συναδέλφων της, λέγοντας ότι νοσοκόμοι σε όλη τη χώρα φοβούνται πως η χαλάρωση του lockdown αυτή τη στιγμή «θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόοδο που έχουμε κάνει ως χώρα στην καταπολέμηση αυτού του ιού».
Η αναπληρώτρια αρχίατρος της Αγγλίας Δρ Τζένι Χάρις παραδέχθηκε την Κυριακή ότι ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από τον κορωνοϊό πέφτει μόνο «πολύ μαλακά» και τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει «πραγματικά, πραγματικά να εισακούσει το μήνυμα» της τήρησης κοινωνικών αποστάσεων ιδίως τώρα.
Πηγή: skai.gr