Για τις εξελίξεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Αναφορικά με τις σημερινές εισηγήσεις των ειδικών, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε πως έκανε πρόσφατα έκανε μια διαπίστωση. Ότι ο κόσμος μπορεί να στείλει όσα sms θέλει μέσα στην ημέρα. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μπορούν να κυκλοφορούν όπου θέλουν. Γιατί μπορεί να βγάλει κάποιος ένα χαρτί να γράψει ότι θέλει και να πάει όπου θέλει. Είχαμε μια κατάσταση στο πρώτο lockdown, που ο κόσμος θεωρούσε ότι αυτό το μήνυμα έχει κάποιο νόημα. Στην ουσία δεν έχει, απλά λέμε που πάμε και δεν μας λέει κανένας να μην πάμε. Έχουμε ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων στον δρόμο. Πάει ο καθένας όπου θέλει, μπορεί να πάει σε ένα σπίτι μία επίσκεψη και αναιρούμε όλο αυτό που έχουμε πει. Με προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ έχουμε – και καλώς το έχουμε κάνει γιατί είναι συγκεκριμένες οι συνθήκες – περιορίσει πολλές ελευθερίες και δικαιώματα του ανθρώπου. Το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση, καταλήγουμε να συζητάμε για προσωπικά δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την κυκλοφορία των πολιτών, δηλαδή να μη μπορεί να κρατήσει μια εταιρία ή μια βάση δεδομένων αν κάποιος έχει στείλει sms πριν ενώ έχουμε μπλοκάρει όλες τις υπόλοιπες ελευθερίες, στην ουσία δίνει πολλές ελευθερίες εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν».
Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως το άνοιγμα των μαγαζιών των τυχερών παιχνιδιών είναι κάτι συγκεκριμένο, περιορισμένο και κατά τη γνώμη του είναι μια οικονομική απόφαση ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν καθώς οι μεταδόσεις στις σχολικές μονάδες είναι μικρές. «Αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνονται περισσότερες μεταδόσεις στα σπίτια των παιδιών και των εφήβων που σίγουρα συναντιούνται. Καλύτερα να βρίσκονται στο σχολείο με μάσκες. To click away, δεν πιστεύω ότι προσφέρει κάτι στην αύξηση των κρουσμάτων. Περισσότερο μπερδεύει τον κόσμο γιατί δεν ξέρουμε πως λειτουργεί. Μπορεί να μην είναι πια σε ρούχα και παπούτσια αλλά όπως και είναι το click away δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Αν εγώ θέλω να αγοράσω κουμπιά, τι θα κάνω; Το μεγαλύτερο πρόβλημα πιστεύω δεν έχει να κάνει με το πως λειτουργούσαν τα μαγαζιά, αλλά με το πως οι άνθρωποι ήταν έξω στον κόσμο. Πρέπει να ρωτήσουμε γιατί τα συζητάμε όλα αυτά τώρα; Η αύξηση των κρουσμάτων έγινε την προηγούμενη εβδομάδα απλά το προσέξαμε τώρα».
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως είναι η «ουρά» των εορτών, ένας συνδυασμός με κάποιες συναντήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα μαζί με τα Θεοφάνεια και κάποιες επιστροφές από τα ταξίδια. «Επειδή υπάρχει όλη αυτή η κινητικότητα νομίζω ότι αυτό είναι η ουρά από τις διακοπές. Γιατί τα σχολεία που άνοιξαν την Δευτέρα, δεν αφήνουν αποτύπωμα σε μια εβδομάδα. Επίσης τα μαγαζιά που άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα επίσης δεν πρόλαβαν να αφήσουν αποτύπωμα. Προσέχουμε τα κρούσματα γιατί είναι πιο ψηλά αλλά την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή είχαμε 20% αύξηση από την Τετάρτη. Υπάρχουν αυτοί οι λόγοι της αύξησης ακόμη; Έχουμε ενδείξεις ότι οι άλλες δραστηριότητες έχουν συνεισφέρει στην αύξηση; Υπάρχει ένας πανικός αν πάρουμε μέτρα, ο οποίος είναι καλός σε ένα βαθμό γιατί παίρνουμε μέτρα πρόληψης αλλά από την άλλη να μην τα αναιρέσουμε όλα. Τα παιδιά είναι κλεισμένα μέσα τρεις μήνες και κάνουν τηλεκπαίδευση».
Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε και στο συμβόλαιο της Ε.Ε. με την AstraZeneca, λέγοντας πως το ότι φτάνουμε στο σημείο να συζητάμε για το τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητάει η Επιτροπή να ανοίξουν τα συμβόλαια για να δει ο κόσμος τι έχει γίνει, δεν είναι ένα καλό σημείο. «Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις να έχουν κάνει τη δουλειά τους ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να ελέγξει αν είναι καλή ή όχι. Το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να δείχνουμε συμφωνίες, σημαίνει ότι η Ε.Ε. δεν έχει τον πλήρη έλεγχο και χρησιμοποιεί την κοινή γνώμη και τις εντυπώσεις που χρησιμοποιούνται για να πιέσει την AstraZeneca, τώρα αν αυτό σημαίνει ότι δεν έκανε καλό συμβόλαιο ή η εταιρία παραβίασε τους κανόνες δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι τα συμβόλαια πρέπει να είναι τυπικά. Αν καταλήγουμε στο να κάνουμε ένα συμβόλαιο για να γίνει η όλη διαδικασία είναι ανησυχητικό όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά γενικά για τη διαχείριση της πανδημίας που χρειάζεται μια προσπάθεια από όλους μας».