Για τις εξελίξεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σχολίασε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Όπως εξήγησε, η ανακάλυψη των εμβολίων, μας δίνει στην ουσία, μια «χειροπιαστή λύση» στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. «Τα εμβόλια μας δίνουν κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να διατηρήσουμε χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το αν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
Ο κ. Δερμιτζάκης, κατανοώντας την ενδεχομένη αμφιβολία των πολιτών, σχετικά με την ταχύτητα εμφάνισης πολλών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έσπευσε να εξηγήσει ότι «η ταχύτητα της ανακάλυψης δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα των εμβολίων. Αντιθέτως, η ταχύτητα οφείλεται στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην τεράστια συνεργασία επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και στον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής, αναφέρθηκε σε ποιους θα δοθεί η προτεραιότητα εμβολιασμού, αφού εγκριθούν τα εμβόλια. «Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ευπαθείς ομάδες και σε υγειονομικό προσωπικό. Για τον λόγο αυτό, επειδή σε αυτές τις ομάδες δε παρατηρείται μεγάλη διασπορά, δε θα φανεί διαφορά στα κρούσματα, αλλά στους θανάτους και στους διασωληνωμένους. Η ανακούφιση του ΕΣΥ θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα της α’ φάσης εμβολιασμού. Οι ομάδες που μεταδίδουν περισσότερο, θα εμβολιαστούν τελευταίοι».
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ανήσυχος και προβληματισμένος. Ο λόγος είναι ότι ενώ η Ελλάδα, βρίσκεται σε lockdοwn, εδώ και τρεις εβδομάδες, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι αυξημένα. «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε γίνεται μείωση κρουσμάτων, εν μέσω lockdown. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει συμβεί αυτό. Με ανησυχεί πολύ αυτό, καθώς η μείωση είχε ξεκινήσει και ξαφνικά βλέπουμε σταθεροποίηση και μικρή αύξηση. Εάν τις επόμενες δύο μέρες δε πέσουν τα κρούσματα στα 1.500 θα πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ».
Φυσικά τα δεδομένα αυτά δεν ευνοούν και το άνοιγμα των επιχειρήσεων και της εστίασης, καθώς, όπως τονίζει και ο καθηγητής, «εάν δεν μπορούμε να μειώσουμε τα κρούσματα εν μέσω καραντίνας, δε μπορώ να φανταστώ πως θα συγκρατήσουμε τον ιό, ενώ θα είμαστε έξω». Ωστόσο, σε περίπτωση που το άνοιγμα «έπεφτε» ξανά «στο τραπέζι», αυτό θα έπρεπε να συμβεί καθολικά και όχι για μεμονωμένα καταστήματα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δερμιτζάκη. «Αν είναι να ανοίξει κάτι, εγώ προσωπικά πιστεύω θα πρέπει να ανοίξουν όλα. Γιατί οι μεμονωμένες περιπτώσεις καταστημάτων εν λειτουργία, θα οδηγήσουν σαφώς σε συνωστισμό, έξω από αυτά. Επίσης, διάσπαρτοι πολίτες σε παγκάκια, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς κανένα μέτρο, απλά θα επιβαρύνουν την κατάσταση».