Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής γενετικής και πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Μανόλης Δερμιτζάκης για τον 21χρονο Σουηδό που εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Χανίων.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο κ Δερμιτζάκης υποστήριξε πως το πιθανότερο είναι ο νεαρός να έχει υπολείμματα από το RNA του ιού στον οργανισμό του και τα συμπτώματα να προέρχονται από κάποια άλλη ίωση.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν ασθενή αρκετές μέρες μετά να εμφανίζει ξανά θετικό δείγμα. Το πιθανότερο είναι να έχουν μείνει κομμάτια από το RNA του ιού στον οργανισμό του που είναι ανιχνεύσιμα και τα συμπτώματα να προέρχονται από κάποια άλλη ίωση. Επίσης θεωρώ πως δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό» ανέφερε ο κ Μανόλης Δερμιτζάκης
Ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που οδήγησε σε τοπικό Lockdown στον Έχινο, τόνισε πως αυτό που έχει σημασία περισσότερη από τον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ότι λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Ο Μανόλης Δερμιτζάκης αναφέρθηκε όμως και στο άνοιγμα του τουρισμού για την Κρήτη και γενικότερα για την χώρα μας, τονίζοντας πως δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων όσο τον ανησυχεί η τήρηση των κανόνων προστασίας.
«Έχουμε πει πως περιμένουμε έναν θετικό επισκέπτη ανά 1000 που θα έρθουν. Δηλαδή περίπου 5000 θετικοί αν υποθέσουμε πως σε 4 μήνες θα δεχτούμε περίπου 5 εκατομμύρια τουρίστες. Από αυτούς ίσως οι 500 καταλήξουν στα νοσοκομεία για περίθαλψη. Τα νούμερα αυτά δεν με προβληματίζουν γιατί μιλάμε για μία περίοδο 4 μηνών. Δεν με ανησυχεί πόσα κρούσματα θα μπουν στη χώρα αλλά η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας. Αν τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος και κανένας λόγος ανησυχίας» ανέφερε ο κ Μανόλης Δερμιτζάκης.
Παράλληλα αναφερόμενος στην έρευνα για την δημιουργία εμβολίων ο κ Δερμιτζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας μάλιστα πως ήδη κάποιες εταιρίες που βρίσκονται στη δοκιμή εμβολίων ρισκάρουν και έχουν ξεκινήσει την παραγωγή τους ώστε να είναι έτοιμες σε περίπτωση που όλα πάνε καλά στις δοκιμές.