Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δένδιας: Με τις νέες φρεγάτες επιστρέφουν στο Αιγαίο κυρτές πλώρες όπως του «Αβέρωφ»

Πρέπει να διαβάσετε

Τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» επισκέφτηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Δένδιας συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση

Ο υπουργός ενημερώθηκε για τις αποστολές της φρεγάτας και αντάλλαξε ευχές με τον κυβερνήτη και το πλήρωμά της.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του μετά τον εορτασμό για την ημέρα που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ο κ. Δένδιας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου «ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού».

Τόνισε ότι «οι προκλήσεις που ο 21ος αιώνας μας έφερε, οδηγούν στην ανάγκη να δούμε πέρα και από την ήδη σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Πέρα από ότι έχουμε κατορθώσει, χρειάζεται μια καθαρή ματιά για να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός. Υπάρχει, όπως πάντα στη ζωή, η ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης».

Συνέχισε με μια αναφορά στις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που ναυπηγούνται στη Γαλλία λέγοντας ότι «κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το ΑΒΕΡΩΦ επιστρέφουν στις θάλασσές μας. Η Ελλάδα συνεχίζει την παράδοσή της ως ναυτική δύναμη».

Υπενθυμίζεται ότι ναύραρχος επί του «Αβέρωφ» ήταν το Παύλος Κουντουριώτης και ότι αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 121 χρόνια από τις ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει το νεότευκτο τότε «Αβέρωφ».

Στην τελετή εορτασμού παρέστησαν ακόμη βουλευτές, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Γιορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και όλων των ναυτικών μας.

Τιμάμε επίσης την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών πολέμων. Τις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου οι οποίες εδραίωσαν την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.

Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου.

Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί.

Κυρίες και κύριοι, οι καιροί ου μενετοί. Οι προκλήσεις που ο 21ος αιώνας μας έφερε, οδηγούν στην ανάγκη να δούμε πέρα και από την ήδη σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Πέρα από ότι έχουμε κατορθώσει, χρειάζεται μια καθαρή ματιά για να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός.

Υπάρχει, όπως πάντα στη ζωή, η ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα από τις σύγχρονες συγκρούσεις, με τις αναγκαίες πάντα προσαρμογές στο δικό μας περιβάλλον, στη δική μας πραγματικότητα.

Γιατί η σημασία του Πολεμικού Ναυτικού για την ασφάλεια της πατρίδας μας είναι αυταπόδεικτη. Η καθέλκυση της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ στη Γαλλία είναι απόδειξη, όπως και οι επόμενες καθελκύσεις φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας, της ανταπόκρισης της πατρίδας μας στις προκλήσεις των καιρών.

Κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το ΑΒΕΡΩΦ επιστρέφουν στις θάλασσές μας. Η Ελλάδα συνεχίζει την παράδοσή της ως ναυτική δύναμη.

Στις μέρες μας το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του δυνατότητα. Προβάλλει τη δυνατότητα προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συμμετοχή μας σε τρεις διαφορετικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τον διευρυμένο ρόλο της πατρίδας μας στην επίτευξη της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας.

Και σε αυτή την κατεύθυνση το Πολεμικό μας Ναυτικό θα συνεχίσει να προβάλλει τις σημαντικές του δυνατότητες.

Θα ήθελα με την αφορμή του σημερινού εορτασμού να εκφράσω τις πιο θερμές και από καρδιάς ευχές μου στις γυναίκες και στους άντρες που υπηρετούν επίσης στο Λιμενικό μας Σώμα.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στους ναυτικούς μας της ελληνικής Ακτοπλοΐας που συνδέουν 365 μέρες το χρόνο τα μικρά και μεγάλα νησιά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Και θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια σημασία που έχει το ποντοπόρο ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό, με την περηφάνεια που μας δίνει η ελληνική σημαία στα πέρατα της οικουμένης. Να εκμεταλλευτώ δε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές και να τους παρακαλέσω να αγκαλιάσουν και να υψώσουν αυτή τη σημαία σε όλα τα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Τέλος, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού. Να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου για την τεράστια συμβολή στην προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας στη θάλασσα. Για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Χρόνια πολλά στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ο Άγιος Νικόλαος σκέποι τις ελληνικές θάλασσες, σκέποι τα ελληνικά πλοία, σκέποι τους Έλληνες ναυτικούς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα