Για «συνθήκες πολέμου» κάνει λόγο ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που οδήγησε στο σχεδόν καθολικό lockdown της πόλης για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Από τις συνολικά 25 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 που έχει το ΑΧΕΠΑ, οι 21 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ σχεδόν 100 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, ανέφερε ο κ. Σιούλης, μιλώντας στον Real Fm 107.
«Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες για την πόλη μας, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Υγείας, όλα τα νοσοκομεία πλέον αναγκάζονται να κάνουν κλινικές Covid-19», όπως επίσης έχουν μετατρέψει και τις ΜΕΘ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κορωνοϊό, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έκανε λόγο για «βαφτίσια».
«Το πανελλήνιο γνωρίζει ότι διατέθηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ. Εδώ δεν πρόκειται για νέες κλίνες αλλά για τον αποκλεισμό νοσηλείας ασθενών με άλλα νοσήματα, με άλλες χειρουργικές παθήσεις που μετά οδηγούνται σε μία εντατική μονάδα και αυτό είναι συνέπεια των μέτρων που δόθηκαν για αναστολή των τακτικών χειρουργείων -των μη επειγόντων- της τάξης του 80%», σημείωσε, προσθέτοντας:
«Πρακτικά αυτό θα γίνει στο 100%, και ό,τι προκύπτει -όπως στη χθεσινή εφημερία- η οδηγία θα είναι η εξής: αν έχουμε οριακά στην πόλη μας κρεβάτια ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία τα περιστατικά θα φεύγουν εκεί, οι υπόλοιποι ασθενείς αφού αντιμετωπίζονται χειρουργικά στη συνέχεια θα διακομίζονται στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών».
«Δυστυχώς δεν μιλάμε για νέες κλίνες ΜΕΘ. Δυστυχώς η κυβέρνηση παρά τον συναγερμό και τις δικές μας παρεμβάσεις που κάναμε εδώ και τόσους μήνες, δεν προετοίμασε καθόλου το έδαφος. Βαυκαλιστήκαμε με το γεγονός ότι οι αριθμοί ήταν χαμηλοί τους προηγούμενους μήνες και τώρα που έχουμε σαφέστατα το δεύτερο κύμα της πανδημίας η χώρα μας είναι ανέτοιμη. Θα βρεθούμε σε αδιέξοδα, ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε με τα νέα μέτρα που λαμβάνονται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιούλης αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις προσωπικού, κυρίως, δε γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων καθώς το ΑΧΕΠΑ -που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό για τη Βόρεια Ελλάδα- παραμένει χωρίς πνευμονολογική κλινική και χωρίς πνευμονολόγους.
«Δεν έχουμε ούτε σύμβουλο πνευμονολόγο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, το υπουγείο Υγείας ανακοίνωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το οποίο εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στην πόλη.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Πηγή: cnn.gr