Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση» – Τι ανέφερε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Πρέπει να διαβάσετε

Χαρακτηρίζοντας «ασυνήθιστο» τον τρόπο με το οποίο διενεργήθηκε η ιατροδικαστική έρευνα στην Τζωρτζίνα ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, ο οποίος προτάθηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, αμφισβήτησε ευθέως τα αποτελέσματα και έδωσε τη δική του εκδοχή για το θάνατο του παιδιού.

«Δεν θα έλεγα ποτέ την αιτία δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους. Για μένα πιο δόκιμο να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα», σημείωσε ο κ. Κραββαρίτης αναφερόμενος στην έκθεση του Σωτήρη Μπουζιάνη.

Ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο που ήταν θέμα χρόνου να φύγει από τη ζωή.

«Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι» κατέθεσε και συμπλήρωσε «Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του… Ένας πνεύμονας ο οποίος πάσχει χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πράξη χαρακτηρίζουμε «ναρκωτικά». Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο».

Αναφερόμενος δε στην κεταμίνη ο ιατροδικαστής είπε πως «χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα».

«Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση» κατέθεσε σημειώνοντας , παράλληλα, πως δεν έχει συναντήσει άλλη φορά την συγκεκριμένη ουσία σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έχει κάνει.

«Η συμμετοχή στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι τέτοιες οι αλλοιώσεις των οργάνων αθροιστικά με τη λήψη φαρμάκων. Το πόρισμα, όπως σας το εξέθεσα, στρέφεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα» είπε ενώ στη συνέχεια έστρεψε τα «βέλη» του στην έκθεση Μπουζιάνη.

«Σε αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται. Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα.

Η τοξικολογική ανάλυση βγάζει ένα αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δόση από ένα εκ των εκατοντάδων παραδειγμάτων στη βιβλιογραφία και όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας «Στο δημοτικό σχολείο λέγαμε ότι δεν κάνουμε πορτοκάλια με μήλα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60αρη. Ο κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεία που διαφοροποιούν τη δράση των ουσιών σε κάθε άνθρωπο. Τα φάρμακα δεν είναι δηλητήρια, από κάθε φάρμακο μπορεί κάποιος να πεθάνει».

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό αρεστ. Δεν σας το έχει πει ο κ. Ράικος; Δεν το ρωτήσατε;

Πρόεδρος: Το τι έχω ρωτήσει εγώ, αφήστε το…

Γιατί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε.

Πρόεδρος: Αυτό που προκύπτει ότι στις 14.20 υπάρχει μήνυμα της κατηγορούμενης προς το σύζυγό της που δεν του αναφέρει αναπνευστική δυσχέρεια. Δεν θα το ανέφερε ο σύνοδος της, εν προκειμένω η κατηγορούμενη, ότι είχε δυσχέρεια;

Μάρτυρας: Δεν πέθανε από πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

«Ριψοκίνδυνο συμπέρασμα ο θάνατος από κεταμίνη»

Τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο της Τζωρτζίνας βρέθηκαν στο επίκεντρο και της κατάθεσης του παθολογοανατόμου, Ανδρέα Καραμέρη ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των μαρτύρων της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο μάρτυρας, ο οποίος κλήθηκε να εκτιμήσει τις ιστολογικές εξετάσεις του παιδιού, εξέφρασε την άποψη πως η Τζωρτζίνα δεν είχε σημάδια που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έφυγε από ασφυξία ενώ αμφισβήτησε και το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης.

Ο κ. Καραμέρης, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν είναι γιατρός, αναφέρθηκε στο μικρό βάρος της καρδιάς του παιδιού αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέληξε λόγω αυτού του προβλήματος, αλλά και στα ευρήματα στον εγκέφαλο του παιδιού.

«Μπορεί κάποιος να πει ότι το παιδί πέθανε από την καρδιά του;» ρώτησε η πρόεδρος με τον μάρτυρα να απαντά : «Όχι σε καμία περίπτωση».

Πρόεδρος: Από τον εγκέφαλο;

Μάρτυρας: Οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις έχουν σημασία. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με επιληπτικές κρίσεις, αν έχουμε διακοπή νευρώνων…

Πρόεδρος: Μήπως όλα αυτά είναι ευρήματα που προκύπτουν από την ανακοπή;

Μάρτυρας: Εγώ δεν είμαι γιατρός. Δεν το ξέρω.

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης κάλεσε το μάρτυρα να διευκρινίσει αν το παιδί «είχε εικόνα ασφυξίας». «Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Δεν φαίνεται καμία απόφραξη των αεροφόρων οδών…» ανέφερε ο μάρτυρας.

Συνήγορος υπεράσπισης: Από τα ευρήματα φαίνεται κάποια εικόνα δηλητηρίασης;

Μάρτυρας: Δεν φαίνεται από τα ιστολογικά ευρήματα, αυτό μπορεί να το πει ιατροδικαστής. Πάντως οι αλλοιώσεις αυτές δεν με παραπέμπουν σε χορήγηση ουσίας. Θα βλέπαμε πιο έντονες αλλοιώσεις. Εγώ δεν θα έγραφα σε καμία περίπτωση για θάνατο λόγω δηλητηρίασης. Θα έπρεπε να έχουμε πάρα πολλά στοιχεία. Θα φαινόταν μεγαλύτερο οίδημα, θα υπήρχε πιο βίαιη ιστολογική εικόνα.

Πρόεδρος: Δηλαδή εσείς αποκλείετε ο θάνατος να προήλθε από κεταμίνη ;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι είναι πολύ ριψοκίνδυνο το συμπέρασμα

Πρόεδρος: Έχω όμως μια ιατροδικαστική που λέει κεταμίνη τι πρέπει να κάνουμε σαν δικαστήριο

Μάρτυρας: Να ζυγίσετε όλα τα δεδομένα και να αποφασίσετε ποιο έχει σχέση αιτίου και αιτιατού… Αν ο κάθε Παπαγιάννης στηρίξει επιστημονικά αυτά που λέει, να τα δεχτώ και να προσχωρήσω στην άποψη του…

«Δεν θα σας πω από τι πέθανε, σας μιλώ ως παθολογοανατόμος. Πηγή της λοίμωξης είναι ο πνεύμονας. Βλέπω διαταραχή της φυσιολογίας της καρδιάς. Είχε κάνει λίπος στην καρδιά και αυτό προκαλεί διαταραχές. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η εκφύλιση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο» ανέφερε ο μάρτυρας απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα από τι πέθανε το παιδί και συμπλήρωσε πως είναι θέμα των ιατροδικαστών.

Πηγήnewsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα