Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες απελευθερωμένες πλέον ουκρανικές πόλεις κατά την περίοδο που η Ρωσία είχε τον έλεγχο των περιοχών αυτών.
Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον συνεχή βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτές οι φρικτές ενέργειες δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου αλλά και τον στόχο για συντονισμό των ενεργειών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.
Επιπροσθέτως, ο Στέφανο Σανίνο και η Γουέντι Σέρμαν υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Κίνα να μην παρακάμψει ή να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στη Μόσχα. Επίσης, ανέφεραν ότι αυτή η υποστήριξη θα έχει συνέπειες για τις αντίστοιχες σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα.
ΟΗΕ: Αυξανόμενες αποδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία
Η υπηρεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κάνοντας έκκληση τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο να αξιώσουν από τους στρατιώτες τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλες πολιτικές υποδομές-ενέργειες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου», ανέφερε το γραφείο της Μισέλ Μπατσελέτ, της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει στην Ουκρανία τη χρήση συμβατικών όπλων που προκαλούν αδιακρίτως αποτελέσματα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Απριλίου, οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουν επαληθεύσει 5.264 θύματα μεταξύ αμάχων: 2.345 νεκρούς και 2.919 τραυματίες.
Από αυτά, το 92,3% καταγράφηκε σε ελεγχόμενο από την κυβέρνηση έδαφος. Περίπου το 7,7% των θυμάτων ήταν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και από ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτές, όπως σημειώνεται.
«Γνωρίζουμε ότι οι ακριβείς αριθμοί θα είναι πολύ υψηλότεροι όταν θα αποκαλυφθούν οι θηριωδίες που σημειώνονται σε περιοχές σφοδρών συγκρούσεων, όπως στη Μαριούπολη», είπε η Μπατσελέτ.
«Το εύρος των συνοπτικών εκτελέσεων αμάχων σε περιοχές που προηγουμένως είχαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις επίσης έρχεται στο φως. Θα πρέπει να διασφαλιστούν η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων και η διαχείριση των σορών των θυμάτων με σεβασμό καθώς και η παροχή ψυχολογικής και άλλης στήριξης προς τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε η ίδια.
Στη διάρκεια μιας αποστολής στην Μπούτσα, στις 9 Απριλίου, αξιωματικοί της Ύπατης Αρμοστείας, κατέγραψαν τους παράνομους φόνους–ανάμεσά τους και με συνοπτικές εκτελέσεις–περίπου 50 αμάχων, όπως αναφέρεται.
Η υπηρεσία έχει δεχτεί πάνω από 300 καταγγελίες για φόνους αμάχων στις περιφέρειες του Κιέβου, του Τσερνιχίβ, του Χαρκόβου, του Σούμι–όλες υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων– στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, καταλήγει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ