Πέφτει σταδιακά η «αυλαία» της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη. Τα πρώτα ξενοδοχεία κλείνουν και ελάχιστα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η τουριστική σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο από πλευράς αφίξεων, σε κάθε περίπτωση το ταμείο των εσόδων θα γίνει στο τέλος.
Αρκετές ήταν οι δυσκολίες λόγω υποστελέχωσης των ξενοδοχείων, καθώς υπήρχαν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, με βάση τις καταγγελίες εργαζομένων, που αποτυπώθηκαν και στην Παγκρήτια Έρευνα που διενεργήθηκε, αρκετοί εργοδότες δεν τηρούσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν προχωρούσαν στην καταβολή των μισθών που προβλέπει η νομοθεσία.
Την ίδια στιγμή, στον κλάδο επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν αρχίσει ήδη να γράφονται στο ταμείο ανεργίας, το οποίο όμως προβλέπει την καταβολή επιδόματος για τρεις μήνες και πέντε ημέρες. Αυτό σημαίνει, ότι θα επιδοτούνται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι να ξεκινήσει ξανά η σεζόν και ανοίξουν τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το 50% των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως αποτυπώνεται και στην παγκρήτια έρευνα να νιώθει ανασφάλεια να αναγκάζεται να αλλάξει κλάδο. Του χρόνου δε θα έχουμε Έλληνες να δουλέψουν στα ξενοδοχεία της Κρήτης», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σωματείο θα αποστείλει τα αποτελέσματα της σχετικής παγκρήτιας έρευνας, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο νησιού, στον Υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπου μεταξύ άλλων θα του θέσει τα αιτήματά για επέκταση του ταμείου ανεργίας.