Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
22.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δασικοί χάρτες – Στο CRETA ο υφυπουργός Περιβάλλοντος: «Δεν θα κινδυνεύσουν περιουσίες»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αχαρτογράφητο … ναρκοπέδιο εξελίσσεται η υπόθεση των δασικών χαρτών, η σύνταξη των οποίων έφερε στο προσκήνιο προβλήματα δεκαετιών.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς περιέγραψε τις κινήσεις της πολιτείας με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων.

«Οι δασικοί χάρτες είναι ένα εργαλείο μεταρρύθμισης. Θα μας δείξουν που υπάρχει δάσος ώστε να το προστατέψουμε αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των υπόλοιπων εκτάσεων. Έχουμε αντιληφθεί τα λάθη και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και οι δασικές χάρτες έρχονται να επιλύσουν παθογένειες δεκαετιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς υπάρχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα από τα μέσα του 19ου αιώνα.

«Στην Κρήτη υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησιακής φύσης από το 1850. Επίσης ο προηγούμενος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα μπάχαλο. Έπρεπε λοιπόν να δρομολογήσουμε άμεσα την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Λάβαμε λοιπόν πρωτοβουλία για να λύσουμε τα προβλήματα που αφορούν στους δασικούς αγρούς, τις εκχερσωμένες πρώην δασικές εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αύξηση των δασικών εκτάσεων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε θυελλώδεις διαμαρτυρίες για το … αποτύπωμα των αναθεωρημένων δασικών χαρτών. Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Ο κ. Αμυράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ασπάλαθο που εντοπίζεται στην Κρήτη και προκάλεσε ντόμινο προβλημάτων στη διαμόρφωση των δασικών χαρτών. Αναφέρθηκε μάλιστα σε παρέμβασή του προς το Εθνικό Συμβούλιο δασών.

«Περιμένουμε τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Δασών ώστε ο ασπάλαθος να μην είναι το βασικό χαρακτηριστικό ώστε να χαρακτηριστεί μία έκταση», σημείωσε ο κ. Αμυράς.

Επιβεβαίωσε παράλληλα την κάθοδο στην Κρήτη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα την προσεχή Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα