Πρωτοβουλία για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες κι ελεύθερες επαγγελματίες, αναλήφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία προτείνεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών στα επίπεδα των μισθωτών ασφαλισμένων.
«Η Ελλάδα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρώτη στην ανεργία των γυναικών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με ποσοστό 14,7%, σύμφωνα με τη Eurostat», σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η Γραμματέας Ισότητας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Μαρία Δαφέρμου και πρόσθεσε: «Αναφορικά με τις ελεύθερες επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενες, σαφώς αποτελούν μια αδικημένη κοινωνική ομάδα, καθώς αντιμετωπίζουν εξαιρετική δυσχέρεια στην επάνοδό τους στην αγορά εργασίας. Οι επιλογές που διαγράφονται μπροστά τους ουσιαστικά είναι δύο. Ή θα επιστρέψουν στη δουλειά τους άμεσα, επωμιζόμενες τον ψυχολογικό κι οικονομικό φόρτο να αναθέσουν τη φροντίδα του βρέφους τους σε τρίτα άτομα, είτε θα απέχουν από τη δουλειά τους και θα είναι δυσχερής η διαβίωσή τους».
Όπως εξήγησε λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την τροπολογία, «γιατί κινείται πάντοτε με σοβαρότητα κι υπευθυνότητα, μακριά από πολιτικές marketing όπως η ΝΔ και στείρο δικαιωματισμό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέσαμε μια απόλυτα υλοποιήσιμη πρόταση. Είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, οι οποίες ουσιαστικό στόχο έχουν την ενδυνάμωση των γυναικών στην αγορά εργασίας, διότι μόνο έτσι υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει κοινωνική ανθεκτικότητα, δικαιοσύνη και σίγουρα μόνο έτσι θα απαντηθεί και το ζήτημα του δημογραφικού, το οποίο ταλανίζει με πολύ σαφή και άγριο τρόπο τη χώρα μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενδυνάμωση των γυναικών κι εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, όταν ως κράτος δεν παρέχουμε τη δυνατότητα ασφαλούς και πλήρους φροντίδας των βρεφών».
Yπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε με γυναίκες αυτοαπασχολούμενες και ελ. επαγγελματίες και τόνισε ότι «έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην κοινωνία, γνωρίζοντας ότι χιλιάδες μητέρες ελ. επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενες αναγκάζονται να επιστρέψουν στα γραφεία τους, στα καταστήματά τους. Καταθέσαμε, λοιπόν, τροπολογία ώστε να θεσμοθετηθεί ένα τετράμηνο επίδομα μητρότητας -όχι χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό- προκειμένου το παιδί να έχει κοντά του τη μητέρα του αυτούς τους κρίσιμους πρώτους μήνες. Υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε θέματα που αφορούν στον ρόλο της γυναίκας ευρύτερα στην κοινωνία. Οφείλουμε να πάρουμε τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο όπου η γυναίκα θα δημιουργεί, θα παράγει και παράλληλα, θα υπάρχει σεβασμός στον ρόλο της μητέρας».