Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
20.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Δ. Πλεξουσάκης στον ΣΚΑΪ Κρήτης για τις εξελίξεις σε τεχνολογίες πληροφορικής: «Απέχουμε πολύ από το να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο άνθρωπος»

Πρέπει να διαβάσετε

«Είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε έξυπνα συστήματα με σημαντικό λογισμό, ωστόσο απέχουμε πολύ από το να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο άνθρωπος, κυρίως γιατί δεν έχουμε ακόμα καταλάβει τον τρόπο αυτό», επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος του ΙΤΕ Δημήτρης Πλεξουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που θα δούμε είναι να επαυξάνεται η δυνατότητα του ανθρώπου να εκτελεί εργασίες, οι οποίες θα ήταν πολύ χρονοβόρες, με εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο π.χ. ένα σύστημα ανάλυσης ιατρικών εικόνων. «Αυτή η χρήση των συστημάτων είναι εξαιρετικά επωφελής, με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο για την υγεία, την οικονομία κλπ». Μάλιστα ο κ. Πλεξουσάκης υπογράμμισε τη μεγάλη συνεισφορά των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη βελτίωση τη διαγνωστικής ικανότητας. «Εκτελούμε όμως κι άλλες δράσεις για εφαρμογή στους Φορείς Υγείας. Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας στο Ινστιτούτο μας π.χ. προσφέρει υπηρεσίες και συστήματα σε περισσότερα από 25 δημόσια νοσοκομεία , μεταξύ αυτών στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, ώστε η καθημερινή λειτουργία να είναι καλύτερη και ο ασθενής να επωφελείται. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμβολή της Πληροφορικής στη βελτίωση της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, στην τηλεϊατρική, στη μείωση των επισκέψεων των ασθενών στα νοσοκομεία, στους χρόνια πάσχοντες, όσους έχουν κινητικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους».

Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχουν παράλληλα άπειρες εφαρμογές, στην υπολογιστική όραση και ρομποτική, την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, τη διάχυτη νοημοσύνη, την αστρονομία, τη βίο-ιατρική, τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι από τη συνεχή εξέλιξη; «Γνωρίζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, γνωρίζουμε και από που να προφυλαχτούμε», ανέφερε ο κ. Πλεξουσάκης, «π.χ. όπως με τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργούν ψευδείς εικόνες/βίντεο. Παράλληλα με αυτά, αναπτύσσεται και η τεχνολογία για να διαπιστώνουμε αν κάτι που δημιουργήθηκε είναι αληθές ή fake. Δεν περιμένουμε να κυριαρχήσουν οι μηχανές και είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία αρνητική επίπτωση στον άνθρωπο εξαιτίας της χρήσης αυτής της τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Πλεξουσάκης επισήμανε, εξάλλου, ότι η έρευνα είναι ένα «ακριβό σπορ» και ότι στην Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσεις δύο και τρεις φορές περισσότερο για να κάνεις κάτι, ενώ σε σχέση με την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΙΤΕ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης οράματος για το «αύριο» και τη συνεχή δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να κάνουν όλοι καλά τη δουλειά τους.

Ακούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο κ. Πλεξουσάκης

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα