Δ.Ν.Τ.: «Η μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από το ’30»

Πρέπει να διαβάσετε

«Η πανδημία που σαρώνει τον κόσμο θα μετατρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε έντονα αρνητική το 2020, προκαλώντας το χειρότερο αντίκτυπο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, με μόνο μια μερική ανάκαμψη να αναμένεται το 2021», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Για τις οικονομικές επιπτώσεις μίλησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Καθηγητής Οικονομικών του βρετανικού Πανεπιστημίου Royal Holloway, Μανόλης Γαλενιανός, o οποίος χαρακτήρισε μεγαλύτερη την παρούσα ύφεση, υπογραμμίζοντας πως αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές, τουλάχιστον για τα τελευταία 100 χρόνια, λόγω της ταυτόχρονης οικονομικής ύφεσης όλων των χωρών που έχουν προχωρήσει σε lockdown λόγω κορωνοϊού.

Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με τον κ. Γαλενιανό, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στους δείκτες ανεργίας στις Η.Π.Α. «Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν 12 χρόνια, η οποία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών, ακόμη και τότε, το σταμάτημα της οικονομικής δραστηριότητας δεν ήταν τόσο απότομο και ξαφνικό όπως τώρα. Στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στο ξέσπασμα της κρίσης, αυξήθηκαν κατά 300.000, δηλαδή ανήλθαν σε 600.000. Σήμερα, και συγκεκριμένα μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, 16 εκ. άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους».

Ο Καθηγητής Οικονομικών στάθηκε ωστόσο και στις διαφορές από την πρόσφατη οικονομική κρίση, καταλήγοντας σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση: «Η βασική διαφορά είναι ότι η παραγωγική δυνατότητα αυτή τη στιγμή δεν έχει πληγεί, σε αντίθεση με την πρόσφατη οικονομική κρίση. Αυτός ήταν και ο λόγος που απαιτήθηκαν τόσα χρόνια για να ανακάμψουμε. Εκτιμώ ότι σε 2 χρόνια θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, απ’ότι ήμασταν 2 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική ύφεση.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα