Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

COP27: ΑΠΕ και πράσινες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Ποντάρει η κυβέρνηση στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές για να δώσει υπεραξία σε οικονομία, επενδύσεις, αλλά και για την πράσινη μετάβαση. Ο κεντρικός άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής, για να αναμορφώσει η Ελλάδα το ενεργειακό της μείγμα, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιαστεί εκτενώς από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών της φετινής συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP27. Ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τις στρατηγικές που υλοποιεί η Ελλάδα ώστε να αναμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της και να παραμείνει ένας από τους πρωτοπόρους στο κρίσιμο μέτωπο της πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με πηγές, στις παρεμβάσεις του, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει τη σημασία της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβερών ρύπων αλλά ταυτόχρονα έχει αποκτήσει πλέον γεωπολιτική διάσταση, καθώς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της χρόνιας εξάρτησης της Ευρώπης από τις μεγάλες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κι από συγκεκριμένους προμηθευτές ή οδεύσεις.

Πλωτή μονάδα για LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με στελέχη, από το 2020 έχει προσθέσει στο δίκτυό της ηλιακές και αιολικές υποδομές που υπερβαίνουν σε ισχύ τα 3.800 MW, παραγωγή που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της συνολικής παραγωγής των ΑΠΕ στη χώρα μας. Παράλληλα, όπως τονίζουν πηγές, αναπτύσσει κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις που θα της επιτρέψουν να υποδέχεται, να αποθηκεύσει και να προωθεί ενεργειακά φορτία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, όπως η πλωτή μονάδα για LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και ο κάθετος αγωγός φυσικού αερίου IGB

Ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο
Η σύνοδος, που αρχίζει την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση της ενέργειας από το Κρεμλίνο έχει εντείνει τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την επίτευξη των περιβαντολλογικών στόχων.

Στις εργασίες της COP27 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα GR – eco islands, το οποίο πιλοτικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Χάλκη. Η παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο αποβλέπει μεταξύ άλλων στην αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μικρά νησιά και την τόνωση της ηλεκτροκίνησης, θα γίνει στον χώρο που θα διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο.

Πέραν της τοποθέτησής του στην ολομέλεια της COP27, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί σε εκδήλωση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, στην οποία δεν αποκλείεται να παραστεί και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει -μαζί με τον πρόεδρο της Σενεγάλης και προεδρεύοντα στην Αφρικανική Ένωση Macky Sall- σε μία από τις έξι θεματικές στρογγυλές τράπεζες υψηλού επιπέδου που θα φιλοξενήσει η σύνοδος, με θέμα την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό.

Προσέλκυση επενδύσεων

Στις παρεμβάσεις του, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα επισημάνει τη σημασία της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το σχέδιο αυτό είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβερών ρύπων, αλλά ταυτόχρονα έχει αποκτήσει πλέον γεωπολιτική διάσταση, καθώς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της χρόνιας εξάρτησης της Ευρώπης από τις μεγάλες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κι από συγκεκριμένους προμηθευτές ή οδεύσεις.

Οι πληροφορίες τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι στη σημερινή συγκυρία οι ενεργειακές επιλογές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μία ισορροπία. Αφενός ανάμεσα στις μακροπρόθεσμες ανάγκες, οι οποίες επιτάσσουν ευρύτατο πράσινο μετασχηματισμό, και αφετέρου τις μεγάλες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που απορρέουν πρωτίστως από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι οποίες επιβάλλουν την μεταβατική αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.

Ο πρωθυπουργός, εκτός από τη σταδιακή ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο,  θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις του στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα. Δηλαδή, χάρη στις τεράστιες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την μεγάλη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα