Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χτύπημα στα πετρέλαια του Ιράν τρέμουν οι χώρες του Κόλπου – Απομακρύνονται τάνκερ

Πρέπει να διαβάσετε

Έντονη είναι η ανησυχία στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το Τελ Αβίβ βάλει στο στόχαστρο τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Μια τέτοια επίθεση θα προκαλούσε σημαντική οικονομική ζημία, θα απειλούσε άλλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή και θα δημιουργούσε οικολογική καταστροφή, με το πετρέλαιο να διαρρέει ενδεχομένως στον Περσικό Κόλπο από κατεστραμμένους ιρανικούς αγωγούς, δήλωσε στο CNNi ο Χασάν Αλχασάν, ανώτερος συνεργάτης για την πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Η ανησυχία για έναν ευρύτερο πόλεμο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στόχευση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής έχει ήδη προκαλέσει ένα ράλι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.

Το Ιράν έχει σηματοδοτήσει στο παρελθόν ότι αν δεν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιό του, τότε δεν μπορεί να το πουλήσει ούτε κανένας άλλος στην περιοχή, δήλωσε ο Αλχασάν, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων των Αράβων του Κόλπου αν οι ιρανικές χτυπηθούν από το Ισραήλ.

«Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ισραηλινής επίθεσης», δήλωσε στο CNΝi, σημειώνοντας ότι όσο τα κράτη του Κόλπου διατηρούν μια γραμμή ουδετερότητας, το Ιράν είναι απίθανο να επαναφέρει εχθροπραξίες του παρελθόντος που στοχεύουν άμεσα τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο το Ιράν

Ήδη το Ιράν ετοιμάζεται για το σενάριο της επίθεσης στις πετρελαϊκές του εγκαταστάσσεις. Η Ιρανική Εθνική Εταιρεία Τάνκερ (NITC) φαίνεται να φοβάται επικείμενη επίθεση από το Ισραήλ. Τα άδεια τάνκερ τους εκκένωσαν τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, το νησί Χαρκ, όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες.

Οι εκτιμήσεις Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού

Την άποψη ότι ο Ισραήλ είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιδρομή κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν και ενδεχομένως μια συμβολική επίθεση σε στρατιωτικό στόχο που σχετίζεται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξέφρασε ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ με δηλώσεις του στον Guardian.

Ο Μπαράκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στην επίθεση του Ιράν την Τρίτη (1/10) με περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, αλλά ορισμένοι προσγειώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και γύρω από αυτές και σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

«Το Ισραήλ έχει επιτακτική ανάγκη, ακόμη και επιτακτική ανάγκη, να απαντήσει. Νομίζω ότι κανένα κυρίαρχο έθνος στη Γη δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει», δήλωσε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενέχουν οι ισραηλινές επιλογές για αντίποινα στο Ιράν;

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ότι το μοντέλο για την ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να δει κανείς στις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων της Κυριακής εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σταθμών παραγωγής ενέργειας και αποβάθρων στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι, μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλων από τους Χούθι με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ έξω από το Τελ Αβίβ.

«Νομίζω ότι μπορεί να δούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί να είναι μια μαζική επίθεση και θα μπορούσε να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές», δήλωσε στον Guardian. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπήρξαν συζητήσεις στην Ουάσινγκτον σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε ξεκαθάρισε αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επίθεση.

Νέα χτυπήματα σε Λίβανο και Γάζα

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά το Λίβανο και να συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα. Εκρήξεις ακούγονταν όλη την ημέρα στη Βηρυτό ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση οι δυνάμεις του έπληξαν περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εισβολής του στο νότιο Λίβανο με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ.

«Πάνω από 2.000 στρατιωτικοί στόχοι έχουν χτυπηθεί», συμπεριλαμβανομένων μαχητών, στρατιωτικών κτιρίων, όπλων και άλλων, αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα τεράστια πλήγματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στην ηγεσία και τις υποδομές της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες για να πιέσει για την ανάδειξη νέου προέδρου του Λιβάνου τις επόμενες ημέρες.

Ο Λίβανος δεν έχει πρόεδρο εδώ και δύο χρόνια, καθώς ο πρόσφατα δολοφονηθείς ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε εμποδίσει τον διορισμό οποιουδήποτε δεν ήταν σύμμαχος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η έλλειψη προέδρου έχει αυξήσει την αστάθεια στον Λίβανο, επιδεινώνοντας περαιτέρω την πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.

Στη Γάζα τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς, την ώρα που οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η νέα ομοβροντία ρουκετών δείχνει ότι οι στρατιωτικές οργανώσεις, υπό την ηγεσία της Χαμάς, στη Γάζα μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν ρίψεις βλημάτων προς το Ισραήλ παρά τις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, που διαρκούν ήδη έναν χρόνο και οι οποίες έχουν ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του θύλακα.

Στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας είπαν πως ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός εναντίον μιας κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο γυναίκες και ένα μωρό, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό ενός σπιτιού στη Χαν Γιούνις.

Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές κατά μήκος του πυκνοκατοικημένου θύλακα. Κάτοικοι είπαν πως ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο προάστιο Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα, κοντά στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, βομβάρδισαν σπίτια.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα