Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά και για την ανάσχεση του brain drain

Πρέπει να διαβάσετε

Κίνητρα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, αναμένεται να θεσμοθετήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας, για τους γιατρούς που θα θελήσουν να μεταβούν και να εργαστούν στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της άγονης γραμμής.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα (30/10), προσθέτοντας, ότι για το θέμα αυτό, θα υπάρξει εξέλιξη πολύ σύντομα μέσα στον Νοέμβριο.

Μας λείπουν 1.500 προσωπικοί γιατροί

Για τον προσωπικό γιατρό, ο υπουργός μιλώντας στον στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ανέφερε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στη χώρα μας, γύρω στους 1.500 γιατρούς, και θα πρέπει αυτό το κενό να καλυφθεί άμεσα, έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει αυτό το θεσμό. Και συνέχισε: «ο προσωπικός γιατρός δεν κάνει ο ίδιος διάγνωση, δεν προχωράει σε εξετάσεις. Παρακολουθεί στενά αυτούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν.

Στη συνέχεια, επειδή θέλουμε πραγματικά να αποκτήσει η χώρα και παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που δεν έχει και δεν καλύπτουν τις θέσεις, δίνονται κάποια κίνητρα σε γιατρούς να αποκτήσουν αυτές τις ειδικότητες. Είναι μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, για να εναρμονιστεί η χώρα με την προσπάθεια που πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη ούτως ώστε ο καθένας από εμάς σε κάποιον να αναφέρεται, έστω στο πρώτο βήμα που κάνει όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα της υγείας του ή όταν θέλει να κάνει κάποιες εξετάσεις σε τακτική, ετήσια ή όποια άλλη βάση».

Αμοιβές γιατρών & brain drain

Σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, αλλά και το brain drain, ο υπουργός Υγείας, τόνισε:

«Για να είμαστε δίκαιοι ασφαλώς υπάρχουν θέματα των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών. Και αυτά ήδη έχουν αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό, έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις αλλά θα το δούμε προσεχώς και θα πάρει ο πρωθυπουργός πρωτίστως τις αποφάσεις του. Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να δούμε και συνεπώς πώς θα κάνουμε το σύστημα ελκυστικό, ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα συνολικά απροθυμίας και ένα ζήτημα έλλειψης προσωπικού συνολικά».

Αναφορικά με τους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό, ο κ. Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε, ότι οι Έλληνες γιατροί, καλύπτουν και εκεί που πάνε, αντίστοιχες ανάγκες. Διότι προβλήματα έλλειψης προσωπικού, υπάρχουν και στη Γερμανία, και στην Αγγλία και στις σκανδιναβικές χώρες. Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε δρομολογήσει κάποια πράγματα, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις για να ξαναφέρουμε πίσω αρκετούς γιατρούς, που θα γνωρίσετε σε λίγες μέρες».

Σε ένα μήνα ξεκινά η λίστα χειρουργείου

Για τη λίστα χειρουργείου, τόνισε ότι «ψηφίσαμε μια διάταξη πριν από 15 μέρες, όπου δημιουργείται μια ενιαία λίστα για όλη τη χώρα και πλέον σε περίπου ένα μήνα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα πόσοι πραγματικά περιμένουν να χειρουργηθούν γι΄ αυτές τις επεμβάσεις».

1,2 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία

Τέλος, για τα χρήματα που θα δοθούν για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Είναι 1,2 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα μεγάλο μέρος αφορά την ψηφιακή υγεία, όπως είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, ο υγειονομικός χάρτης της χώρας και το αρχείο του καρκίνου που δυστυχώς δεν έχουμε μητρώο καρκίνου στη χώρα.

Επίσης περίπου 400 με 500 εκατομμύρια συνολικά, δίνονται στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Ήδη πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Αττικής, για παράδειγμα στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο αυτή τη στιγμή τρεις κλινικές του έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως, είναι καινούργιες πλέον και συνεχίζονται τα έργα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έτσι ώστε η πρώτη εικόνα του ασθενούς, του πολίτη που πλησιάζει, που προσεγγίζει το νοσοκομείο να είναι μια θετική εικόνα».

Ο υπουργός Υγείας, υπενθύμισε στους δημοσιογράφους, ότι το χρονικό όριο απορρόφησης είναι άλλα δύο χρόνια, και πρόσθεσε ακόμη: «Το σύστημα δεν θα αλλάξει μόνο από τους εκσυγχρονισμούς των κτιρίων ή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών ή ενδεχομένως και από τους εξοπλισμούς. Βασικό στοιχείο όλης αυτής της προσπάθειας επαναλαμβάνω είναι οι άνθρωποι. Πρέπει να κάνουμε το σύστημα υγείας ελκυστικό για τους ανθρώπους, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι και είναι πεποίθησή μου αυτό».

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα